Foto: Helle Sindal
Nyt om mad

Et sundt barn må spise 13 Nutella-madder om ugen

... men så er der heller ikke plads til sodavand, is, slik og popcorn.

Nyt om mad

Nok er der nødder og kostfibre i Nutella og andre nødde- og chokoladesmørelser, men det er svært at lokke fagfolk til at kalde det brune pålæg sundt:

»Det er ikke produkter, som bidrager med noget positivt til kosten. Der er kun få nødder i, og de er heller ikke overbevisende kostfiberkilder. Nutella og lignende er meget sødt og fedt og bør betragtes som et nydelsesmiddel, som man spiser en sjælden gang imellem«, siger forsker Anja Biltoft-Jensen fra Afdeling for Ernæring på DTU Fødevareinstituttet.

OPSKRIFT Danske børn spiser i snit omkring 3 kg chokoladepålæg om året. Voksne spiser også det søde pålæg, men i lidt mindre målestok end børnene. En tredjedel af forbruget er smørepålæg som Nutella, mens pålægschokolade tegner sig for to tredjedele af forbruget, viser undersøgelser af danskernes kostvaner fra DTU Fødevareinstituttet.

Max. antal af madder

Ifølge Anja Biltoft-Jensens udregninger for Lørdagsliv kan et barn på 7-10 år, der spiser, drikker og lever sundt og er moderat aktiv, tillade sig at spise 13 Nutella-madder om ugen. Antallet styrtdykker dog til blot halvanden mad med chokoladesmørepålæg, hvis barnet i løbet af ugen også får en halv liter sodavand og små portioner slik, is, popkorn og kage.

LÆS OGSÅ For en gennemsund, voksen kvinde ligger råderummet på 15 nødde- og chokoladebesmurte madder om ugen, men her skal der blot en halv liter vin og lidt blandede godter til, så skrumper Nutella-kvoten ind til bare to og en halv mad. Modtag aktuelle guides og nyheder om penge, sundhed og meget mere med Tjek.dks nyhedsbrev.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce