Foto: THOMAS BORBERG
Nyt om mad

Light sodavand gør ingen forskel

Light sodavand er ikke bedre mod dårligt hjerte end sukret sodavand, viser amerikansk forskning. Ernæringsfolk tvivler på resultaterne.

Nyt om mad

Drikker du mere end en light-sodavand om dagen, er du lige så meget i farezonen for at blive ramt af alvorlig hjertesygdom eller sukkersyge, som hvis du drikker mere end en almindelig sukkerholdig sodavand.

Undersøgelsens forfatter, Dr. Vasan Ramachandran, påpeger selv overfor CBS News, at resultaterne er foreløbige.

Sodavand skader helbredet Selve undersøgelsen er foretaget blandt 9.000 midaldrende mænd og kvinder i Massachusetts, USA. Den viser, at det er skadeligt for helbredet at drikke mere end en sodavand om dagen. De søde drikke øger risikoen for hjerteproblemer med hele 48 procent.

Deltagere, der drak sodavand, blev i højere grad ramt af et såkaldt metabolisk syndrom, der med forskellige symptomer viser, at patienten er i farezonen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type 2-diabetes.

Syndromet viser sig blandt andet ved et for stort taljemål - æbleform -, samt forhøjet indhold af fedt og kolesterol i kroppen.

Det overraskende ved undersøgelsen var, at lightdrikkerne var lige så hårdt ramt af syndromet, som de øvrige sodavandsdrikkere.

Børn skal kun drikke en om ugen
Hjerteforeningen i Danmark fastholder sine råd til forbrugerne, når det gælder sodavand.

»Et barn bør ikke drikke mere end en halv liter sodavand, vi kalder det en genstand, om ugen. Generelt råder vi folk til at drikke vand, når de er tørstige«, siger foreningens direktør, Susanne Volqvartz.

Foreningen mener ikke, at man skal vænne børn til at drikke søde drikke i større mængder, uanset om de er light eller ej. Dermed er Hjerteforeningen helt på linie med de officielle anbefalinger, som dog tilføjer, at den halve liter kræver, at man i øvrigt spiser sundt.

»De søde drikke indeholder ingen næring, og tager pladsen op for den rigtige, gode mad, som børnene skal have«, siger Susanne Volqvartz. Hun synes, at forskernes resultater er spændende og bør følges op.

Light sodavand kan være et alternativ
Ernæringsekspert Sisse Fagt fra Fødevareinstituttet vil ikke helt udelukke light sodavand som et alternativ til de sukkersøde.

»Hvis du spiser det samme, men skifter en sukkersodavand ud med en light, så vil du få et mindre energi-indtag, og det er positivt. Men det er selvfølgelig endnu bedre at drikke vand«, siger Sisse Fagt.

Hun kender ikke den amerikanske undersøgelse, men understreger, at det kræver hård kontrol med deltagerne i en undersøgelse, hvis man vil skille virkningen af for eksempel light sodavand ud.

»Vi ved fra anden forskning, at folk har en tendens til at købe aflad et sted og så synde et andet sted. Det kan jo være grunden til, at light drikkerne er lige så usunde, som de øvrige sodavandsdrikkere«, siger Sisse Fagt.

Light kan øge trangen til sødt

De amerikanske forskere har ikke den endelige forklaring på, hvorfor light sodavand ikke viste sig sundere for forsøgspersonerne. Det kan skyldes, at at selv sodavand uden kalorier har en sød smag. Og at det øger trangen til mere sødt.

Derudover mener de, at folk, der drikker meget sodavand, sandsynligvis i det hele taget indtager mindre sund kost.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden