0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

normalisering Koncerter skal sikre Nokkens overlevelse

Mens Christiania kæmper med næb og kløer imod den normaliseringsproces, der er i gang, arbejder et andet hjemmebygget minisamfund, HF Nokken, for at blive lovliggjort.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Kisser? Hun bor ovre ved granerne. Hold øje med et stort hundehus«.

Anvisningerne er nok utraditionelle, men præcise, det er de. Og Kisser sidder da også i sin lille have, der er langt mere hyggelig, end den er velplejet. Hun har lige været i vandet og har derfor lidt mindre tøj på, end de fleste andre bookere på arbejde må formodes at være iført.

»Du må undskylde, men vi havde lige nogle flydepontoner, vi skulle fjerne«, siger Kisser, der desuden hedder Skovfoged og har status af musikansvarlig.

Det er derfor, begge hendes telefoner kimer hele tiden. Der er stadig arbejde efter sidste weekend, hvor Haveforeningen Nokken for enden af Islands Brygge arrangerede minihavnefest. Blandt andre Nokkens 'husorkester' Rosenorkesteret samt det nyeste skud på Crunchy Frog-stammen, Wolfkin, spillede.

Hun lægger telefonen og drysser om sig med navne, der har spillet på Nokken de seneste år. Muskuløse banjospillere, et 13-mands sigøjnerorkester fra Østeuropa og den svenske folkesanger Pelle Karlsson, der er »ligesom Niels Hausgaard, bare med 10 gange større nosser«.

Ikke fem flade ører
Haveforeningens tilknytning til musikverdenen begyndte dengang, Øresundsbroen blev bygget.

»Der var en masse kulturpenge til rådighed, som man kunne søge om. Det gjorde vi så - og fik ikke fem flade øre. 'Skidt', sagde vi, så laver vi vores koncerter selv«, fortæller Kisser Skovfoged.

Koncerterne finder sted i værkstedet Smedjen, på stranden og i en uisoleret festsal. Og det, der begyndte som hygge og vennetjenester og egen import af harmonikaspillere fra Dalarna, kan nu blive en redning for Nokken.

Mens et andet hjemmebygget minisamfund, Christiania, kæmper med næb og kløer imod den normaliseringsproces, der er i gang, arbejder HF Nokken for at blive lovliggjort. Og der kommer koncerterne ind i billedet.

»Vi vil gerne være en del af Islands Brygge, ligesom de nye lejligheder er det. Og det kræver på langt sigt, at vi betaler det, det koster at bo her. Jeg kan godt forstå, at almindelige lejere bliver forargede, når de hører, at folk på Christiania betaler 1.000 kroner om året for at bo på 300 kvadratmeter. Den slags skaber afstand, og det er vi ikke interesserede i. Tværtimod vil vi gerne være med til at knytte det gamle og det nye Islands Brygge sammen«, siger Kisser Skovfoged.

Kolonihaver og kloakering
Nokken er bygget om en række individuelle lejeaftaler, der ikke længere er tidssvarende. Målet er kolonihavestatus og på langt sigt måske også kloakering, som er stærkt savnet i det lille samfund.

Og netop koncerterne skal være med til at sikre flere af civilisationens goder. Forhandlingerne med kommunen foregår nemlig gennem sagfører, og sådan noget koster penge.

Weekendens koncerter, der foregik som en del af den noget mere etablerede Kulturhavn og nærmest havde status af støttekoncert, har da også allerede genereret et beskedent overskud, der skal omsættes i mere musik.

»Vores mål er to koncerter om måneden i sommerhalvåret plus nogle mindre, improviserede. Men det bliver nok først fra næste år«, siger Kisser.

Og der er masser af positive tilkendegivelser fra musikere, der gerne vil spille derude - selv om de sanitære installationer indtil videre består af et mobiltoilet doneret af Ungdomshuset.

Den svenske hiphopkunstner Timbuktu har således udvist interesse. Og Wolfkin, der gav deres første koncert derude søndag, byder sig til.

»Vi har selv set nogle rigtigt fede koncerter på Nokken og i øvrigt også bare siddet ved havnekanten og grillet. Til vores koncert var der folk i alle aldre - både de smarte og de lidt mere skæve, og det er fedt. Nokken er en verden, der ikke er tynget af drømme om friværdi, og det vil vi gerne støtte op om. Kisser kan bare ringe igen,« siger Christian Wolf fra Wolfkin.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden