Nyt om mad

Få en sms, når fiskeren er i havn med frisk fangst

Næsten 30 fiskere har allerede tilsluttet sig et nyt system, hvor kunderne får besked på sms, når fiskeren er klar til at lange billige fisk over kajen.

Nyt om mad

Claus Hansen har altid elsket at gå ned på havnen og købe fjordrejer og fisk direkte fra kutterne, når han var på ferie i sommerlandet.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver»Det er noget, jeg holder meget af. Men det har irriteret mig lidt, at jeg ofte skulle stå og vente på, at bådene kom ind. Og så var det, at jeg fik en idé«. Claus Hansen er selv fiskeskipper i Svaneke på Bornholm og ophavsmand til et nyt koncept for fiskesalg:

Salg uden om butikker
Det går ud på, at vi kunder modtager en sms om, hvornår vores lokale fisker er i land, og hvad han har med om bord af torsk, skrubber og rødspætter.

Systemet hedder Havfrisk Fisk og gør det nemmere for små fiskekuttere at sælge flere af deres fisk fra kajen uden om auktioner, handelshuse og fiskebutikker.

I stedet for at få 6-8 kroner for et kilo rødspætter hos auktionshuset kan fiskeren få måske 40-50 kroner hos kunden. Og kunden får den friskest mulige fisk til lave priser – 50 kroner kiloet for torsk hos Claus Hansen – og glæden ved at møde sin fisker.»Vi har aldrig fået så meget ros som nu af kunderne, og det er værd at tage med. Det gør, at man har lyst til at fiske«, siger Claus Hansen, der takket være systemet har haft ekstra travlt over sommeren.

Den eneste type klager, han modtager, er fra kunder, der oplever, at fiskene bøjer på panden – noget, der sker, når de nærmest er for friske.

OPSKRIFT

Havfrisk Fisk drives af folkene bag portalen fiskerforum.dk, der siger, at det går meget stærkt med interessen for den nye idé og tilmeldinger fra fiskere.

Der er dog hele områder, der mangler: Nord- og Nordøstjylland og København.

Flere penge til fiskerne
»Rigtig mange fiskeelskere synes, at det er skønt, at de ved, hvornår fiskeren kommer i havn. Kunderne kan jo spare betydelige mængder penge, når de kan købe noget, der normalt koster 140-150 kroner kiloet, til en tredjedel.

Samtidig ved de, hvem der har fanget fiskene, og det betyder meget for nogle forbruger at kende ophavet«, siger en af bagmændene, Ebbe Hansen, der har trawlet og fisket med garn i en årrække, men nu driver sin egen webvirksomhed i Hvide Sande.

Ned til 6 kroner kiloet
Han mener også, at det er essentielt for fiskerne at få lidt mere for fiskene.

Da han fiskede for 20 år siden, fik han typisk 10 kroner per kilo rødspætter. Nu kan fiskerne nogle gange kun få 6 inflationsramte kroner kiloet.

LÆS OGSÅ

Max Christensen, skipper på ’K 148 Jamik’, er på vej mod Vedbæk Havn nord for København med et parti fladfisk og glæder sig til at møde kunderne på kajen.

Han fortæller over mobilen, mens motoren dunker i baggrunden, at han tydeligt kan mærke en øget interesse:

»Vi kan se, at hvor det før kun var efterlønsmodtagere, der havde tid til at stå og vente med plastikposen, så får vi pludselig kunder, der har arbejde. Og alderen er faldet betydeligt. Hvad det betyder for vores indtjening, ved jeg ikke endnu, men vi får mere for fiskene end ellers. Vi gør det ikke kun for at være flinke«.Det skal ifølge fiskerne vise sig, om systemet er bæredygtigt, når al presseomtalen ophører.

De unge kan lide det

Men for Claus Hansen i Svaneke er der ikke nogen tvivl om, at det er den slags, der skal til, hvis små fiskerbåde skal overleve i en tid med faldende fiskepriser og problemer med at rekruttere nye fiskere: »Fiskere er konservative, og der er nogle, der har kørt i den samme rille i mange år, som pludselig skal tænke nyt med det her system. Men vi er nødt til at tænke på en anden måde, hvis vi skal have unge til at blive fiskere.

Denne måde at sælge på appellerer til unge. Jeg har haft en Facebook-side i en uge, og jeg kan se, at det er yngre hoveder, der klikker ind«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden