Foto: PEDERSEN RUNE
Nyt om mad

Elkedler slår fra før vandet koger

Vandet er helt ned til 93 grader varmt, når elkedlen slukker, viser test.

Nyt om mad

Skoldhed te og kaffe er uundværligt for de fleste i årets mange, kolde måneder.

Og når først vandet er sat over, kan det kun gå for langsomt med at få det til at koge.

Men faktisk er slår flere elkedler fra inden vandet når 100 grader, viser tjek.dk’s test.

Det er Lone Lysdal, levnedmiddeltekniker og mejerist ved Karolines Køkken hos Arla i Århus, der har testet elkedler og målt temperaturer for tjek.dk.

Mens fem elkedler slår fra ved temperaturer over 99 grader – altså meget tæt på kogepunktet – slår tre af dem fra et godt stykke tid før.

I modellen fra er vandet bare 93 grader varmt, da kedlen stopper kogningen. Kedlens display viser 98 grader.

En liter er ikke en liter
Temperaturen er ikke det eneste problem. I halvdelen af dem, kan man ikke stole på den målenhed, der angiver, hvor meget vand, der er fyldt kanden.

»I mange af dem, er volumen ikke retvisende, og det er ikke godt nok, hvis man går ud fra en opskrift og regner med, at en liter vand i elkedlen virkelig er en liter vand«, siger Lone Lysdal.

Det er -kedlen, der måler mest unøjagtigt. Når kanden skulle rumme 0,5 liter, er der faktisk 0,6 liter vand i – en deciliter for meget.

Kanderne fra og måler begge en halv deciliter forkert, mens elkogeren fra Krups er 0,04 liter fra.

Kan ikke måle mellem intervallerne
Kedlen fra , måler præcis de 1,7 liter vand af, som er kandens maksimale kapacitet. Når det gælder ’skæve’ mængder kan den til gengæld ikke være med.

Displayet giver nemlig kun mulighed for at afmåle bestemte mængder – vandniveauer mellem intervallerne kan ikke aflæses.

»Du kan for eksempel ikke afmåle en halv liter vand i selve kanden – så skal du have fat i dit målebæger«, siger Lone Lysdal.

Bliver meget varme udenpå
Ud over evnen til at koge og afmåle præcise mængder vand, lægger hun stor vægt på kandernes funktionalitet – hvor lette de er at fylde, åbne og håndtere, når de er fyldt med vand.

Over halvdelen af kanderne kan ikke holde varmen inde i kanden, og det trækker ned, fastslår Lone Lysdal.

»Jeg vægter, at de ikke bliver varme på siderne. Det er vigtigt, så man ikke brænder sig«, siger hun.

Kun kanderne fra og nøjes med at varme vandet op. Kedlen fra bliver lun udenpå, de fem sidste bliver meget varme.

Få alle kolonner med ved at klikke på 'se stort skema'

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce