Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Fisk

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu kan du vælge en bæredygtig fisk

Antallet af fisk med det blå MSC-mærke vokser voldsomt i disse måneder.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske supermarkedskunder har i mange år risikeret at komme hjem med fisk fra truede bestande eller fisk fanget på måder, der ødelagde havbunden eller skadede andre dyrearter som f.eks. delfiner.

Det kunne kunderne ikke se på pakken. Og supermarkederne og fiskehandlerne viste ofte ikke, hvad de solgte.

Det er ved at ændre sig. Nu er det for første gang muligt at gå ind i de store danske supermarkeder og købe alle typer af fisk i bæredygtige versioner, fra marinerede sild og makrel på dåse til frosne torsk, pillede rejer og vilde laks.

Antallet af produkter, der har fået det såkaldte MSC-mærke med en blå stiliseret fisk og ordene ’Marine Stewardship Council’, er nemlig vokset voldsomt i år. Miljømærket gives til produkter, hvor fiskene eller skaldyrene stammer fra bæredygtige bestande og er fanget på en forsvarlig måde, der ikke ødelægger økosystemer eller går for meget ud over andre arter.

LÆS OGSÅ

»Det er blevet meget nemmere at finde bæredygtige produkter i butikkerne. Der er langtfra nok, og det er noget møg, at supermarkederne og branchen ikke får promoveret det mere. Men de skal også anerkendes for at have rykket på det«, siger Christoph Mathiesen fra Verdensnaturfonden WWF, der i 1997 søsatte MSC-mærket.

Ikke-mærkede fisk
De ikke-mærkede fisk fylder dog stadig langt størstedelen af supermarkedernes hylder, viser et butikstjek, Politiken foretog i uge 11.

Man skal ofte kigge godt efter for at finde de bæredygtige versioner. Føtex på Vesterbrogade i København solgte f.eks. ti forskellige typer af ferske rejer, hvoraf kun én lille 90-grams pakning var MSC-mærket. Deres frysediske indeholdt otte typer frosne rejer i pose, hvoraf kun én type – fra Canada – var MSC-mærket.



Netto og Fakta havde begge kun 2-3 MSC-produkter ud af deres godt nok relativt lille udbud af fiskeprodukter. Bedst var Irma, der ud over paletten af bæredygtigt fangede fisk også kunne tilbyde enkelte økologisk opdrættede fiskeprodukter.

Samt discountkæden Lidl, der som det eneste supermarked fremhævede sine MSC-varer med skiltning. Lidl var også det eneste supermarked, hvis almindelige dåsetun var MSC-mærket. I Irma var MSC-tun et luksusprodukt til 20 kroner dåsen.

2012 er det store år
Udbuddet er altså stadig lille, men det er kraftigt voksende. F.eks. kan man nu i mange supermarkeder finde flere typer marinerede sild mærket med den blå fisk. Faktas eneste kryddersild er f.eks. MSC-mærket.

»Vores mål er, at vi i udgangen af 2012 kun vil have bæredygtige fisk. Lige så langsomt sniger der sig flere og flere MSC-mærkede fisk ind i sortimentet. Men det er en lang, sej plan, der handler om at få fundet produkterne og få samarbejdet med leverandørerne«, siger Søren Bo Christensen, indkøbschef i Dansk Supermarked.

Men det fylder ikke særlig meget ud af det samlede udbud?

»Nej, men det kommer i takt med, at fiskerierne bliver certificerede. For fire år siden troede leverandørerne, at vi ikke var rigtig kloge og helt ude i hampen. Nu har jeg lige holdt møde med producenten Royal Greenland, som siger, at der er rigtig meget på vej. Udbuddet bliver større måned for måned i øjeblikket«.



Så snart der er tilstrækkeligt mange varenumre – måske allerede i foråret – vil Dansk Supermarked begynde at lave kampagner for MSC-fisk.

»Mange kender slet ikke MSC, og efterspørgslen fra kunderne er meget lille«, siger han.

En ny undersøgelse fra FDB Analyse bekræfter det billede. Kun 9 procent af danskerne kan overhovedet genkende det blå MSC-mærke. Det er et langt lavere niveau end for andre miljømærker.

Bæredygtighed er vigtigt
MSC-mærket gives til fiskerier – altså fiskeri i et givent område med en given fangstmetode – der er certificerede af organisationen Marine Stewardship Council. Det gives ikke til opdrættede fisk som f.eks. norsk laks eller vietnamesisk pangasius.

Marine Stewardship Council blev lanceret af Verdensnaturfonden i samarbejde med fødevareproducenten Unilever, men har siden 1999 været en uafhængig institution. I begyndelsen levede MSC et stille liv, men i de sidste par år er interessen for at få sit fiskeri certificeret eksploderet til et punkt, hvor der ligefrem er konkurrence mellem landene.



I slutningen af 2010 var 97 fiskerier i verden blevet godkendt som bæredygtige, og 132 fiskerier er under vurdering. Danske fiskere er også godt med, og omkring halvdelen af de fisk, danske skibe lander, er fra bæredygtigt fiskeri. F.eks. langt størstedelen af silden.

Størstedelen eksporteres
Det kan man ikke se afspejlet på de marinerede sild i butikkerne, men ifølge Danmarks Fiskeriforening skyldes det, at vi eksporterer det meste af vores fisk til udlandet.

Fiskeriforeningen har netop fået mørksej godkendt, og rødspætter og torsk fra Østersøen fanget med line er lige på trapperne. Derefter skal fiskeriet af kulmule, kuller og tunge certificeres.

Til gengæld har fiskerne fået nej til at få certificeret fiskeri af torsk i Østersøen med garn, fordi fiskerne ikke har kunnet bevise, at man kan beskytte en lille, uddøende bestand af marsvin i Østersøen fra at blive viklet ind i garnet og drukne.



Og rødspætter fanget med trawl er røget i en klageinstans, fordi hollandske WWF mener, at trawl efter rødspætter i danske farvande ødelægger skrøbelige naturforhold. Omkring 60 procent af rødspætterne fiskes med trawl, så der er potentielt mange penge på spil, hvis broderparten af danske rødspætter ikke kan få MSC-mærket – og den ekstraindtægt, et miljømærke giver.

Tvivl om bæredygtighed
En anden stor kontrovers har været godkendelse af trawl efter muslinger i et beskyttet såkaldt Natura 2000-område i Limfjorden. Fiskeriet er blevet godkendt over voldsomme protester fra Danmarks Naturfredningsforening, og WWF har nu ansat en biolog til at se på problemet. Samtidig er miljøorganisationerne ikke enige om MSC’s værdi.

Greenpeace mener, at MSC godkender for mange fiskerier, der slet ikke er bæredygtige, og at det er vildledende at kalde bundtrawl og muslingeskrab, hvor havbunden pløjes op, for bæredygtigt. Det eneste gode ifølge Greenpeace er, at der for første gang stilles krav om sporbarhed – nu kan man finde ud af, præcis hvor en fisk stammer fra, og hvordan den er fanget.

WWF Verdensnaturfonden ser derimod MSC som en god måde at presse fiskerier verden over til at blive bedre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce



»Nu er det pludselig fiskerne, der skal bevise, at det, de laver, er i orden, hvor det før var myndighederne eller miljøorganisationerne, der jagede dem. Bevisbyrden er vendt, og det gør en kæmpe forskel«, siger Christoph Mathiesen.

Tilbage i de danske supermarkeder er der stadig tydelige mangler, når man går rundt med indkøbskurven. Det er svært at finde frosne MSC-rejer, fordi det indtil videre kun er canadiske rejefiskerier, der er certificerede. Og det er svært at finde billig dåsetun.

Ingen kunder til MSC-tun
WWF er i færd med at tjekke det danske marked og siger, at der »meget lidt bæredygtig tun« at finde på hylderne.

»Nu må de se at hanke op, for der er et marked blandt forbrugerne for bæredygtige produkter«, siger Christoph Mathiesen. For især tun er et område, hvor det er svært at sikre sig, at fisken ikke kommer fra truede bestande eller skadelige fiskerier, hvor f.eks. delfiner går til. Dokumentationen er ringe, opmærksomheden lav, og svindel er udbredt.

Tun er ifølge Dansk Supermarked et eksempel på en fisk, der bliver for dyr, hvis den skal være certificeret bæredygtig.



»Vi har haft MSC-tun i nogle år, men der var ingen kunder til den. Den kostede 20 kroner dåsen i forhold til de normale 6 kroner dåsen. Det var en merpris, ingen ville betale. Nu søger vi med lys og lygte efter et billigere produkt«, siger indkøbschef for konserves, Michael Svendsen. I modsætning til fairtrade og økologi er der dog ikke generelt nogen stor prisforskel på konventionelle fiskeprodukter og MSC-certificerede

En anden stor mangel er, at MSC kun gives til fiskeri af vilde fisk, ikke til opdrættede fisk fra dam- og havbrug, der ellers vokser voldsomt og har mange potentielt negative miljøkonsekvenser. Heriblandt havforurening, spredning af sygdomme til vilde bestande og meget andet.

Manglende certificering af opdræt

En stor del af danskernes forbrug af fisk er i dag fisk fra dambrug og havbrug: ørreder, laks og udenlandske arter som telapia og pangasius. Der er dog et certificeringssystem på vej, kaldet Aquaculture Stewardship Council. ASC-certificerede dam- eller havbrug skal kunne dokumentere, at foderet til fiskene er bæredygtigt, og at de overholder krav til netburene på havet, til, hvor mange fisk der undslipper til naturen, og meget andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Endnu kan man ikke få en eneste fisk med ASC-mærket i danske supermarkeder. Det er grunden til, siger Coop – der bl.a. omfatter Irma, Kvickly og SuperBrugsen – at koncernen ikke tør love, at den kun fører bæredygtige fisk i slutningen af 2012. For mens det går hurtigt med at få certificeret de vilde fisk, sker der ikke meget på de opdrættede. »Vi siger, at vi vil have det bredeste sortiment i Danmark i forhold til konkurrenterne. Men der er grænser for, hvor præcise vi tør være, for vi kan blive fanget på noget, vi ikke kan overholde. Hvis vi siger, at vi kun vil have ASC-mærkede opdrætsfisk i 2012, kunne vi risikere, at vi kun kan skaffe tigerrejer, der er så dyre, at vi ikke kan sælge dem«, siger forbrugerpolitisk direktør Mogens Werge, COOP.



Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden