Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Emma Oehlenschläger
Foto: Emma Oehlenschläger

Dråber. Eddike kradser i halsen, så når man smager, er et par dråber nok. Det 'tygges' forsigtigt mellem tunge og gane, så den syrlige og søde smag blander sig med mundvandet.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eddike-nørd forvandlede sur niche til vibrerende univers

Copenhagen Cooking-gæster fik ny viden om og middag med Meyers eddiker.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»I skulle egentlig have ligget på knæ, og så kunne jeg gå rundt med min pipette«, siger eddikebrygger Andreas Harder.

»Ja, får vi så også en oblat til«, griner en af de mandlige gæster til smagning og foredrag - en del af madfestivalen Copenhagen Cooking - på Nordhavn Eddikebryggeri i København.

Han står sammen med omkring 20 andre i en lille kø, og venter på at få dryppet et par dråber hjemmebrygget balsamico på sin lille hvide plastikske.

Henvisningen til kirkens hellige nadver er ikke helt forkert, for godtnok er det ikke Jesu blod, der bliver serveret, men der er i den grad tale om ædle dråber.

LÆS OGSÅ

Brygningen af den eddike, dråberne stammer fra, blev sat i gang for 10 år siden, og der skal gå to år endnu før den har lagret de tolv år, der skal til, før den kan godkendes efter italienske standarder.

Andreas Harder tillader sig dog at sælge de omkring 3 liter balsamico hans brygning giver om året til michelinrestauranten Noma. De betaler 2.000-3.000 literen, fortæller han om den mørke væske, som han kalder 'balsamicos Ferrari'.

Eddike-entusiast og engageret formidler
Forud for den lille smageseance er gået et halvanden time langt foredrag om historien bag og brygningen af eddiker.

Og de fremmødte gæster til aftenens arrangement er endnu ikke trætte af lytte til den entusiastiske eddikebrygger Andreas Harder.

I 2010 startede han sammen med kokken Claus Meyer, som han arbejder for, Nordhavn Eddikebryggeri.

De to halvstore lokaler, beklædt med hvide klinker og fyldt med store gennemsigtige cylindere, plastikbeholdere og mørke trætønder, som udgør bryggeriet, ligger så langt ude på Nordhavn, som man kan komme. Omgivet af rustne skibscontainere, kæmpegravkøer og øde asfaltveje.

Midt i bryggeriet står han nu og forklarer, hvordan han ved hjælp af en kæmpe cylinder med »en sursuppe af eddikesyrebakterier«, brygger både solbær-, æble-, pære- og kirsebæreddiker.

»Hele kunsten når man laver vin, er ikke at lave eddike. På den måde er det blevet mit lod at fucke det hele op«, siger Andreas Harder og får flere gæster til at klukke af grin, ligesom de allerede har gjort det flere gange.

Foredraget er muntert og nørdet, og det får, ved hjælp af Harders fascinerende forklaringer om processer og produktionstid, den lille niche, som eddike udgør i madlavningen, til at udvide sig til et uudforsket univers af sursøde smagsoplevelser.

»Jeg har aldrig ligget vågen og spekuleret over, hvor man laver eddike. Men pludselig er det spændende at forstå processen og historien bag«, siger Bodil Bjerg, der har inviteret partneren Allan Ipsen til eddikesmagning, efter at han i foråret forærede hende den bogen 'Eddike', som Claus Meyer og Anders Harder har forfattet.

De mener begge, at arrangementet er mere oplagt end en biograf- eller teatertur.

»Det er spændende. Og hvornår kommer man lige til eddikesmagning, det gør man jo aldrig«, siger Allan Ipsen, og Bodil Bjerg tilføjer:

»Da jeg meldte afbud til DHL-stafetten, fordi jeg skulle til eddikesmagning, overraskede jeg vist kollegaerne. Den undskyldning havde de alligevel ikke hørt før«.

Sure dråber og eddikemiddag

»Det her er i sagens natur en lidt sur fornøjelse. Får man eddiken ned i halsen kradser den, så man ikke kan tale i et par minutter«, siger Andreas Harder, inden han med en pipette fordeler et par dråber æbleeddike på de små plastikskeer, han har udstyret sine gæster med.

Pludselig rædselslagen for at tabe noget i halsen, lader man nænsomt væsken løbe ud over tungen. Smagen får mundvandet til at strømme og river let i kindkødet.

Lidt efter snerler en samtidig sød og syrlig duft sig op i næsen, da brygmesteren sender en flaske med eddike og grangrene rundt, så alle kan dufte til det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Efter en sanselig og sjov gennemgang af både eddike- og traditionel balsimicobrygning, serverer Meyers køkken grillmiddag i solnedgangen ved et langbord på parkeringspladsen udenfor.

Menuen byd er blandt andet på aioli med pæreeddike og en marzerinkage, hvor kagecremen er smagt til med solbæreddike.

Gæsterne, der er fra først i tyverne til godt oppe i årene, sludrer om surdeje og røremaskiner, mens de drikker vin og indimellem lytter til Andreas Harders, der går rundt om bordet og fortæller eddike-anekdoter.

»Der går flere hundrede liter saft på én liter eddike. Der er altså et kæmpe råvareforbrug og det er også derfor, at rigtig eddike er rasende dyrt«, slutter han aftenen af.

Med undtagelse af anretningen til sidst, er eddikesmagning noget Nordhavn Eddikebryggeri løbende inviterer til. Næste gang er 9. september til Food Festival i Aarhus. For flere datoer kan man tjekke www.nordhavn-eddikebryggeri.dk.

Ibyen.dk var inviteret af Copenhagen Cooking

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden