Varmebehandling. Hvis den kondenserede mælk skal koges, bør det ske i en gryde.
Foto: RUNE PEDERSEN

Varmebehandling. Hvis den kondenserede mælk skal koges, bør det ske i en gryde.

Nyt om mad

Læs mere om kogte dåser

Nyt om mad

Det er nemt at bikse en lækker dessertcreme sammen ved at koge en dåse kondenseret mælk, men som udgangspunkt vil hverken Fødevarestyrelsen eller Informationscenter for Miljø & Sundhed anbefale, at man koger en dåse eller opvarmer den på et bål.

»Man kan lave et teoretisk gæt på, om der sker noget ved det, og det er selvfølgelig ikke sikkert, men vi vil altid anbefale, at man kun bruger tingene til det, de er beregnet til for at undgå forurening«, siger Bente Fabech, farmaceut i Fødevarestyrelsen.

Berit Asmussen, sekretariatschef i Informationscenter for Miljø & Sundhed, tilføjer, at man ikke har nogen sikkerhed for, at der ikke bliver afgivet nogle stoffer fra eksempelvis dåsens indvendige lak.

Kog i noget andet

»Varme er en katalysator for kemiske processer ligesom ilt, og dåsen kan være lakeret med stoffer, inklusive bisphenol A, som lettere går i kontakt med maden, når den bliver varmet op«, siger hun og råder folk til at fremstille dessertcreme som dulce de leche på anden vis.

»Dåsen er ikke lavet til at blive udsat for den slags temperaturer, så vil man beskytte sig selv, bør man tage indholdet ud af dåsen og koge det i en anden beholder«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce