Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Christian Stæhr
Foto: Christian Stæhr

køkkenhave. Kogebogsforfatterne Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg i det grønne.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny grønt-kogebog er en kolossal kraftpræstation

6 hjerter til en bog, der giver både leksikal læsning og fremragende inspiration.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er langt fra min ungdoms vegetarkogebøger til Kirk og Maarbjergs 'Grønt Grundkøkken'.

De klæge linsefrikadeller, de tunge selleribøffer og mystiske misosupper er afløst af superlækre retter og fantasifulde forslag til en gennemført vegetarisk levevis.

'Grønt Grundkøkkken' er en kolossal kraftpræstation.

Der er både leksikal læsning til de lange vinteraftener og inspiration til en hverdag i festligt grønt.

Opskrifter, der lever Vi bliver bl.a. klogere på gulerodens vej fra en sort/violet rod i Afghanistans bjerge til vore dages orangefarvede hollandske delikatesse. Og vi kan følge tomaten fra de sydamerikanske Andesbjerge til Europa i kølvandet på Columbus.

OPSKRIFT FRA BOGEN

Dertil kommer over 230 oplivende opskrifter på alle de grønne goder, bogen præsenterer os for. Det er for en gangs skyld opskrifter, der ikke allerede er tærsket til døde og eller er skrevet af efter forgængerne.

Jeg glæder mig for eksempel til rødbederavioli med peberrodsmælk og dild. Ikke lige nem at gå til, men møjen værd. Eller en portion Congee, kinesisk risgrød, der spises som suppe.

LÆS ARTIKEL

Der er lagt en kolossal viden og gastronomisk fantasi i de mere end 400 tættrykte sider.

Lavpraktiske råd
Vi får både historie og gastronomi om hver grønt- og frugtkategori, og bogen er også smækfuld af lavpraktiske råd. Hvordan hakker man et løg, hvad stiller man op med et bundt sorte skorzonerrødder, hvordan får man kernerne ud af et granatæble, og hvordan skal grøntsagerne skæres rigtigt ud?

Alt sammen godt illustreret af fotografen Christian Stæhr, der også har kælet for opskriftsbillederne.

OPSKRIFT FRA BOGEN

Det er helt klart forfatternes hensigt at bryde igennem den danske grøntsagssendrægtighed. Måske lykkes det med 'Grønt Grundkøkken'.

Camilla Plums afløser

For eftertiden er der ingen undskyldning for ikke at leve vegetarisk eller blot bruge langt flere grøntsager i det dagligdage køkken, til fester og til højtider.

Kirk og Maarbjerg kommer i min køkkenreol til at afløse Camilla Plums knap 10 år gamle tobindsværk 'Grønt'. For 'Grønt Grundkøkken' har alle kvaliteterne til at blive et standardværk.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden