Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Når 10 buræg kun koster 12 kroner i Kvickly, mens 10 økologiske æg står i 29,95 kroner, skulle man tro, at det enten er meget dyrere at producere øko-æg, eller at den økologiske landmand scorer kassen. Men han får kun 50 øre  mere pr. styk for sine æg.
Foto: Tina Nielsen

Når 10 buræg kun koster 12 kroner i Kvickly, mens 10 økologiske æg står i 29,95 kroner, skulle man tro, at det enten er meget dyrere at producere øko-æg, eller at den økologiske landmand scorer kassen. Men han får kun 50 øre mere pr. styk for sine æg.

Nyt om mad

Derfor er øko-æg dobbelt så dyre

Det er ikke landmanden, der får de penge, som du betaler mere for økoæg.

Nyt om mad

Det gør nogle gange ondt at vælge bakken med de seks eller ti økologiske æg frem for bakken med de 15 buræg.

For økologiske æg er dyre – meget dyre.

Tre gange dyrere I Kvickly på Nørrebrogade koster 10 økologiske æg lige nu 29,95 kroner. Men man kan få 10 buræg for 12 kroner i samme butik. Det gør øko-æggene næsten tre gange så dyre.

LÆS ARTIKEL

Men faktisk er det butikkerne og pakkerierne, der tjener mest på øko-bevidste kunders velvilje. Det koster nemlig kun 50 øre mere pr. styk for økologisk æg frem for konventionelle.

Altså en femmer mere for en bakke med ti æg. Men forbrugeren betaler i tilfældet Kvickly 18 kroner mere for æggene.

Grunden er ifølge kritikere, at detailhandlen og pakkerierne lægger en fast procent profit oven på varerne. Det betyder, at en lille prisforskel i kroner og øre i udgangspunktet bliver en stor forskel på prisskiltet.

Konkurrencedygtige æg
»Vores æg ville være meget mere konkurrencedygtige, hvis butikkerne ikke bare gangede op med en faktor, men i stedet tog det samme kronebeløb for at sælge et æg. Det rammer højværdiprodukter som vores meget højt«, siger Jens Otto Rasmussen, der har et hønsehold på 3.000 æglæggende høner uden for Birkerød.

LÆS ARTIKEL

De økologiske æg har været endnu dyrere. Omkring januar-februar lå prisen i butikkerne ofte på omkring 38-39 kroner for ti øko-æg, selv om landmændene fik stort set det samme dengang for æggene. Med andre ord scorede butikkerne, pakkerierne – og staten via momsen – endnu flere penge.

Butikkerne bestemmer prisen
»Der er mange forbrugere, der køber økologi og gerne betaler lidt ekstra i forventning om, at dyrene så får det bedre, og landmændene har mulighed for at gøre det lidt langsommere og mere miljøvenligt. Jeg kan godt forstå, hvis mange forbrugere vil blive overrasket over, at avancen er så stor, og at mange af pengene går til at støtte supermarkederne og ikke den lokale producent«, siger Mette Boye, afdelingschef i Forbrugerrådet.

»Butikkerne kan selvfølgelig tage den pris, de vil, for et produkt. Men det er et problem, hvis de udnytter folks vilje til at betale mere for økologiske varer til at hæve prisen på hele varekategorien«, siger hun.

Ingen nichevare
Danæg, der er landets største leverandør af æg, har en anden forklaring: Det er ikke øko-æggene der er for dyre. Det er buræggene, der er alt for billige.

»Hvis du tager en 15 styk æggebakke med hvide buræg, så koster de alt for lidt. Men det er en af de varer, butikkerne konkurrerer på«, siger key account manager Christian Marck Nielsen, Danæg.

Danæg oplyser, at der ikke er særlige, ekstra omkostninger ved at pakke økologiske æg. Det er heller ikke nogen nichevare: 33 procent af alle æg solgt i Coop-kæden (SuperBrugsen, Fakta, Irma og Kvickly) er øko-æg.

Coop konkurrerer ikke
Miljøchef Katrine Milman, der er ansvarlig for Coop’s øko-varer, siger, at kæden er tvunget til at have meget lave priser på buræg for at konkurrere med discountbutikkerne.

Derimod behøver Coop ikke på samme måde at konkurrere på øko-æggene.

»Det gør vi ikke, fordi de forbrugere, der går efter økologi, ikke kun går efter den billigste vare. Dermed ikke sagt, at de ikke også ser på prisen. Men i og med, at de vælger varer ud fra nogle miljømæssige og sundhedsmæssige principper, så er prisen ikke det vigtigste for dem«.

Betyder det så, at I kan tage, hvad I har lyst til, fordi kunderne alligevel er tvunget af deres samvittighed til at vælge økologi?

»Nej, vi kan ikke tage, hvad vi har lyst til for varer, som folk kan gå i alle andre butikker og købe«, siger Milman.

Øko-kyllinger
De store prisforskelle ses i endnu højere grad på økologiske kyllinger.

En fersk burkylling koster nemlig omkring 40 kroner, mens en øko-kylling fra Rose Poultry koster 135 kroner. En forskel på 95 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Men landmanden får kun omkring 25 kroner ekstra for sin økologiske kylling.

Ifølge Landscenteret Fjerkræ, der er en del af Dansk Landbrugsrådgivning, er ’noteringen’ – markedsprisen for kyllinger – i øjeblikket 5,15 kroner for et kilo burkylling mod 19 kroner pr. kilo for en øko-kylling.

Den økologiske kylling ender med at blive så meget dyrere, blandt andet fordi den er 63 dage gammel, når den slagtes. Burkyllinger er slagtemodne på blot 35 dage. Omkostninger til øko-foderet bliver mere end dobbelt så højt.

Lille øko-produktion

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men hvorfor ender øko-kyllingen med at koste hele 95 kroner mere? Ifølge slagteriet Rose Poultry, der er den eneste store leverandør af ferske øko-kyllinger, skyldes overprisen, at produktionen af økologiske kyllinger er så forsvindende lille.

Slagteriet får dermed uforholdsmæssigt store omkostninger, fordi den lille produktion skal køres adskilt fra hovedproduktionen. Også pakning, distribution og salgsarbejdet fordyrer hver kylling. Kyllingerne er for dyre Katrine Milman fra Coop siger, at kædens indkøbspris er høj, og at det samtidig er »utrolig svært« at forudsige, hvor meget der kan sælges: »Butikkerne kommer ofte ud for, at noget skal kasseres«, siger hun. Men hun erkender, at kyllingerne er for dyre. »Man skal virkelig være en overbevist økologisk forbruger for at købe den, så det kan godt være, at vi skal prøve at gøre den billigere. Men den kommer aldrig så langt ned i pris, at den kan konkurrere med en almindelig kylling«, siger hun.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce