Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: THOMAS BORBERG
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frugt og grønt ringe til at forebygge kræft

Trods kraftige kampagner for det modsatte har 6omdagen kun ringe effekt.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Håbet om at forebygge kræft hos befolkningerne i den vestlige verden ved at spise mindst 600 gram frugt og grønt dagligt synes delvist slukket af ny forskning.

Konklusionen står at læse i en undersøgelse, som en halv million europæere har deltaget i.

Undersøgelsen skulle netop vise, om der var hold i antagelsen om at frugt og grønt i en vis mængde har en kræftforebyggende effekt.

Det internationale forskerhold bag den store undersøgelse konkluderer imidlertid, at kun omkring 2,5 procent af samtlige kræfttilfælde kunne forebygges ved at øge menneskers indtag af frugt og grønt.

Det skriver BBC News.

LÆS ARTIKEL

Men eksperterne understreger samtidigt, at frugt og grønt stadig er nøglen til et godt helbred.

Undersøgelsen har været gennemført under ledelse af et hold forskere fra Mount Sinai School of Medicine i New York. Den har fulgt op på Verdenssundhedsorganisationen WHO's anbefaling fra 1990 om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen for at forhindre kræft og andre kroniske sygdomme i at udvikle sig.

LÆS ARTIKEL

Siden har rådet været en central del af kampagnerne i mange vestlige lande, og blandt andet i Danmark har der været ført en kampagne med rådene siden 2003.

Men forskningsresultaterne viser altså, at håbet om at kunne forhindre op til halvdelen af samtliuge kræfttilfælde i befolkningen ved at spise mere frugt og grønt nu er slukket.

I undersøgelsen er data fra 10 lande analyseret, hvilket viser, at der kun er en meget svag forbindelse mellem reduceret kræftrisiko og forøget indtagelse af frugt og grønt.

LÆS ARTIKEL

Forskerne bag undersøgelsen skriver endda, at de ikke kan vide, om den lidt forøgede forebyggende effekt, man dog har fundet, skyldes at mennesker der spiser meget frugt og grønt også på andre felter lever et sundere liv og derved forebygger kræft.

Undersøgelsen viser, at hvis mennesker indtager 200 gram ekstra frugt og grønt dagligt, kan de reducere deres risiko for at få kræft med 2,6 procent for mænds vedkommende og 2,3 procent for kvinders vedkommende.

Grøntsager, som har en tendens til at indeholde flere næringsstoffer end frugt, viser sig også at forebygge bedre end frugt.

LÆS RTIKEL

På den anden side viser resultaterne, at mennesker, der drikker for meget, ser ud til at få fordel af såvel frugt som grønt i forhold til de kræftformer, som særligt de er udsat for på grund af alkohol og tobak.

Professor Walter Willet fra Harvard University, der har deltaget i undersøgelsen, siger dog, at særlige indholdsstoffer i bestemte grøntsager og frugter stadig kan have en vgtig beskyttende effekt.

For eksempel viser omfangsrig forskning, at stoffet lycopen i tomater kan reducere risikoen for prostatakræft, mens forskellige stoffer i broccoli synes at stimulere et gen, der beskytter mod tarmkræft.

LÆS ARTIKEL

Og undersøgelser viser også, at frugt og grønt ser ud til at kunne beskytte mod hjertekarsygdomme, en af de værste dræbere i den vestlige verden.

Men mens forbindelsen mellem kræft og frugt og grønt stadig er svag, er overvægt nu anerkendt som lræftrisiko i sig selv.

Derfor anbefaler eksperterne at spise masser af frugt og grønt alene af den grund, at det fortrænger mere kalorieholdige fødevarer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden