Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan bliver den brune sovs sund

Gå fra syndesauce til sundhedssauce: De klassiske fede saucer kan med få kneb forvandles til sunde varianter.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den glinsende sauce, som det danske køkken historisk set nærmest har sejlet i, har et noget blakket renomme hos folk med sundhedsbrillerne på.

Det er da også klart for de fleste, at man ikke skal spise en fedtblank sovs af margarine og sødmælk afrundet med piskefløde hver dag – med mindre man giver pokker i vægtforøgelse og et forhøjet kolesteroltal.

Selvfølgelig kan man da guffe sovs en gang imellem. Bevares. Men hører man til dem, der fælder en tåre, hvis sovsen en dag mangler, er der mange fantastiske og sunde måder at lave sovse på. Man behøver med andre ord ikke at undvære.

LÆS ARTIKEL

Jeg tilhører ikke gruppen af ernæringsfaglige, der forbander den opbagte sauce – så længe ernærningsregnskabet er i orden, er den fuldt lødig.

Og jeg gider ikke se maizenagrød forklædt som jævnet sovs i min lasagne eller til flæskestegen. Til gengæld vil jeg se lækker, smagsfuld sauce, der kan spises dagligt uden fare for vægten og kolesterolet.

Den brune sovs Den brune sauce, som passer til alt fra flæskesteg over hakkebøf til kåldolmer, har jeg en god og sund udgave af – og den er faktisk endnu mere smagsfuld end margarineudgaven:

  • 1 stort finthakket løg
  • 1/2 spsk. olie
  • 1 tsk. tørret timian eller en god kvist frisk timian
  • 7-8 dl rigtig god suppe/fond/til nød bouillon
  • ca. 250-300 g selleri eller persillerod
  • friskkværnet peber
  • 4 laurbærblade
  • havsalt
  • ca. 1 spsk. sød frugtgele
  • ca. 1/2 dl mel udrørt i 1 1/2 dl kold mælk
  • 1 1/2-2 spsk. friskost (maks. 15 pct. fedt)
  • Ca. 1 spsk. mørk balsamico

Sådan gør du
Sauter løg, timian, laurbærblade og rodfrugter i olien, til det klares i farven.

Hæld fonden ved, og lad grøntsagerne mørne.

Fisk laurbærbladene op, og blend saucen helt jævn.

Hæld meljævningen i indtil ønsket konsistens, og kog saucen igennem.

Smag til med havsalt, friskkværnet peber, en lille skvæt mørk balsamico og frugtgele, og vend til sidst friskosten i.

Med andre ord; saucer til enhver lejlighed. Der er ingen undskyldning – med dem kan du konvertere de syndefulde sovse til elegante sundheds ditto. God appetit.

Bechamelsauce
For eksempel kan man også sagtens lave en bechamelsauce til fire personer sådan her:

  • 8 dl økologisk minijerseymælk
  • 2 løg i kvarte
  • 5 laurbærblade
  • evt. 1 kvist frisk timian
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • havsalt
  • 2 spsk. smør.
  • 4 spsk. hvedemel
  • friskkværnet peber

Sådan gør du
Kog mælken op med løg, laurbær, timian og peber. Lad gerne mælken hvile nogle timer – eller et døgn – så den trækker smag af krydderierne.

Smelt smørret i en gryde, og pisk melet ind i smørret. Det bliver ikke en rigtig smørbolle, men smuldret.

Pisk mælken i langsomt under piskning, så den seje konsistens jævner eventuelle klumper ud.

Smag til med friskkværnet peber og havsalt.

Herefter kan du eventuelt tilsætte let dampede rodfrugter/kogte kartoffelskiver og dild/friske tomater. Eller lidt 30+-ost, hvis du vil bruge saucen til f.eks. lasagnesauce.

Brug grøntsager som jævning

En anden formidabel metode til at lave en sauce er at bruge grøntsager som jævning som i denne fantastiske sauce, der egner sig godt til alle former for kød eller vegetarretter, hvor man har brug for et krydret supplement til at løfte for eksempel grøntsager, pasta eller ris.

  • 1 finthakket løg,
  • 1 finthakket porre,
  • 1 stor finthakket persillerod,
  • 1/2 tsk. friskstødt nellike,
  • 1/2 tsk. friskstødt spidskommen,
  • 1 kanelstang,
  • 1 tsk. friskstødt korianderfrø,
  • 1 rød finthakket chili,
  • 1 1/2 spsk. mild karry og
  • 5 cm fintreven ingefær

sauteres i 1 1/2 spsk. olie, til det er helt klaret i farven. Tilsæt så ca. 8 dl god kyllingefond eller til nød bouillon.

Lad saucen simre, til grøntsagerne er møre, tag kanelstangen op, og blend saucen helt jævn.

Smag til med 2 1/2 spsk. friskost (maks. 15 pct. fedt), 1 fintrevet æble, 1 spsk. mangochutney og havsalt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden