Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nu dropper danske myndigheder som det første land i EU kravet om, at laks til sushi skal fryses ned. Det sker efter flere års pres fra danske fiskehandlere og sushikæden Sticks’n’Sushi.

Nu dropper danske myndigheder som det første land i EU kravet om, at laks til sushi skal fryses ned. Det sker efter flere års pres fra danske fiskehandlere og sushikæden Sticks’n’Sushi.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sushilaks behøver ikke længere fryses

EU kræver sushifisk frosset til 20 grader. Men danske myndigheder lader laks slippe.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frys fisken ned til minus 20 grader i mindst 24 timer.

Sådan har lovgivningen lydt i mange år, hvis man vil servere sushi, tuncarpaccio, koldrøget makrel eller anden rå eller næsten rå fisk i sin restaurant. Det dræber nemlig eventuelle parasitter i fisken.

Men nu dropper danske myndigheder som det første land i EU kravet om, at laks til sushi skal fryses ned. Det sker efter flere års pres fra danske fiskehandlere og sushikæden Sticks’n’Sushi.

»Det er en tåbelig regel. Vi har forsøgt at forklare myndighederne, at alt vores laks kommer fra norske havbrug, hvor fiskene beviseligt ikke har parasitter«, siger medejer af Sticks’n’Sushi Kim Rahbek.

LÆS ARTIKEL

Europæiske sushikokke har længe været sure på den såkaldte hygiejneforordning, fordi fisk, der har været frosset, får en anden og ringere struktur i kødet – og fordi det er besværligt at fryse fisken ned.
Minimal risiko

Tidligere i år tog EU’s forskerkomite Efsa forbuddet op til overvejelse igen efter pres fra flere medlemsstater og meldte i en rapport, at risikoen for at få parasitter fra laks opdrættet i havbrug var minimal. Det er stort set altid laks fra havbrug – burlaks – man bruger til sushi i Europa.

Burlaks er altså sikre at spise rå, men ifølge Fødevarestyrelsen kan det godt tage lang tid, før EU eventuelt ophæver forbuddet mod at bruge fersk laks til sushi.

Derfor tager styrelsen nu sagen i egen hånd og vil inden for et par uger fremsætte et forslag til en ny forordning, der undtager burlaks fra at skulle fryses.

En dansker ramt
EU-reglen om rå fisk blev indført, efter især sydeuropæere i stigende grad blev ramt af infektioner fra sildeorm, det danske navn for parasitten Anisakis simplex.

Den findes i mange typer fisk og kan være svær at få øje på. I mange tilfælde er ormen ufarlig, men den kan bore sig ind i tarmvæggene og give voldsomme smerter og allergiske reaktioner i op til tre uger. Det kan kureres med en ormekur.

LÆS ARTIKEL

Hvor mange danskere, der har fået en ormeinfektion, vides ikke. Der er kun ét registreret tilfælde i Danmark i de sidste 30 år.

Det var i 1970’erne, hvor en mand fra Thisted fik konstateret sildeorm i maven efter at have spist hjemmemarineret sild, der ikke havde ligget i lage længe nok.

Men det er givetvis sket langt oftere. Sygdommen er svær at diagnosticere, den kan nemt forveksles med noget andet og går også typisk over af sig selv.

Danske Fiskehandlere mener, at sildeorm generelt er et lille problem, og foreningen håber, at også arter som ørred og tun bliver fritaget fra forbuddet.

»Tun er en rigtig oplagt art at tage fat i næste gang. Mig bekendt er der ikke nogen problemer med tun og parasitter«, siger David Koch Mouritzen, sekretariatsleder i Danske Fiskehandlere.

Tun kan indeholde parasitter

Ifølge professor i patobiologi Kurt Buchmann, Københavns Universitet, kan tun sagtens indeholde parasitterne i og omkring maven, men det er formentlig sjældent at finde dem i tunbøfferne. Han og hans medarbejdere analyserer jævnligt prøver fra fisk og finder ofte sildeorm i makrel, kuller, mørksej, torsk og andre danske fisk.

Men de har endnu ikke fundet sildeorm i tun fra fiskemanden eller sushirestauranter – om end de kun har foretaget analyser af tun enkelte gange.

LÆS ARTIKEL Indtil videre skal tun og anden fisk stadig fryses til minus 20 grader, før den serveres rå eller næsten rå på en restaurant. Der er en regel, som toprestauranter typisk ignorerer, når de laver tuncarpaccio, letsaltet torsk eller andre næsten rå varer. Du får som almindelig kunde heller ikke tun, der har været frossen, når du går i en god fiskehandel og beder om tun af sushikvalitet.



Her vil fiskemanden stort set altid give sin kunde fersk fisk, der er fløjet ind fra f.eks. Sri Lanka uden at have været frossent.

Det har i flere år givet anledning til en lille fiskekrig mellem myndighederne og fiskehandlerne. Myndighederne siger, at man slet ikke må sælge fersk tun til en kunde, der oplyser, at det er til sushi. Det nægter mange fiskehandlere at følge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden