Brunt. Den brune sovs er en klassiker på julebordet.
Foto: Lars Skaaning

Brunt. Den brune sovs er en klassiker på julebordet.

Nyt om mad

Derfor overlever den brune sovs

En veltillavet brun sovs er svær at undvære til juleaftensmenuen med fjerkræ- og flæskesteg. Den har dog ikke altid været i høj kurs.

Nyt om mad
FOR ABONNENTER

Den har ikke altid haft det let, den brune sovs. Især ikke de seneste årtier, hvor den har måttet udstå megen hån og ringeagt fra køkkenskrivere og gourmeter, der hellere ville bruge fritiden på at lave lam i kokosmælk eller hente takeaway nede på hjørnet.

Det har næsten virket, som om det efterhånden kun var børnene, der begejstret kørte frikadellen og kartoflen igennem sovsen, fordi de endnu ikke havde forstået, hvor meget lavstatus og samfundspositionering der var forbundet med den.

I al sin brunhed
»Den brune sovs har i mange år været et symbol på noget gammeldags og usundt«, siger Lotte Holm, sociolog og professor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. Hun har ad flere omgange undersøgt danskernes madvaner og er under sine interview ofte stødt på sætningen: »Vi er ikke en sovs og kartofler-familie«.

OPSKRIFT:

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce