0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eksperter: Regler om opblødning af bønner er forældede

Bønner skal sættes i blød i mindst 10-12 timer, siger danske myndigheder. Det er bare ikke rigtigt, mener andre eksperter. Rådgiveren bag de 21 år gamle danske råd anerkender, at det er på tide at kigge på dem igen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Bønner skal sættes i blød i mindst 10-12 timer, før man koger dem. Ellers kan de være farlige.

Sådan har det lydt fra danske fødevaremyndigheder siden 1989, hvor det daværende Veterinær- og Fødevaredirektorat lavede et udredningsarbejde om emnet.

Alt under 10-12 timer betragtes i dag som en sundhedsrisiko, og hvis myndighederne fanger en restaurant eller en kantine i at udbløde i kortere tid, bliver bønnerne beordret kasseret.

»Jeg er ikke i tvivl om, at som kontrolsystem er vi nødt til at være meget hårdnakkede og kræve 10-12 timers udblødning. Jeg vil ikke have, at folk går på kompromis med det«, siger udbrudskoordinator i Fødevarekontrollen Morten Lisby.

10-12-timers reglen er et krav, der i de fleste situationer betyder, at du skal sætte dine bønner over, dagen før du skal lave din chili con carne, cassoulet, pasta e fagioli eller bønnesalat. Men i vir