Fedtet Succes. Sidst Søren Ryge Petersen bagte fedtebrød, var det i selskab med fruens barnebarn Hannah, og opskriften bestod børneprøven: Også 3-årige Hannah syntes, det var sjovt at bage fedtebrød – og at spise dem.  Foto: Cathrine Becher/farmor
Foto: Foto: Cathrine Becher

Fedtet Succes. Sidst Søren Ryge Petersen bagte fedtebrød, var det i selskab med fruens barnebarn Hannah, og opskriften bestod børneprøven: Også 3-årige Hannah syntes, det var sjovt at bage fedtebrød – og at spise dem. Foto: Cathrine Becher/farmor

Nyt om mad

Få Søren Ryges opskrift på fedtebrød

Med få ingredienser kan man altid fremtrylle friskbagte fedtebrød til kaffen

Nyt om mad

Med kokosmel, hjortetaksalt og flormelis i køkkenskabet kan man altid fremtrylle friskbagte fedtebrød til kaffen. Søren Ryge Petersen har gjort det hundredvis af gange med stor succes og videregiver her sine erfaringer:

Da jeg forleden skrev historien om Anne Margrethes kringle, nævnte jeg i forbifarten, at jeg ’bager fedtebrød, for det ved jeg, hvad er.’

LÆS OGSÅ

Det har fået flere læsere til at spørge om opskriften på disse fedtebrød, som jeg har bagt i mange år og altid med stor og sikker succes.

Det begyndte for 15-20 år siden. Jeg sad og bladrede i Frøken Jensen og faldt tilfældigt over ’Fedtebrød’. Det fik mig til at mindes min mors faste udvalg af småkager, for fedtebrødene var der altid, og de smagte altid godt. Jeg har ikke fået dem siden.

Af sentimentale grunde fik jeg lyst til at smage dem igen, og da opskriften var simpel og processen hurtig, gik jeg i gang:

200 g margarine eller smør (jeg valgte smør), 200 g mel, 100 g sukker, 100 g kokosmel, 1/2 tsk. hjortetaksalt. Det hele blev hældt i en stor skål, og jeg begyndte at ælte med hænderne. Husker tydeligt, at jeg i starten troede, at det var en fejl i opskriften, at der manglede æg eller mælk, for hvordan i alverden kunne alt det tørre stads blive til dej! Men miraklet skete, for smør kan optage megen tørhed, og efter fem minutter havde jeg en fin klump.

OPSKRIFT

Den blev delt i seks stykker, og hver af dem blev rullet ud til en pølse af samme længde som bagepladen. Seks pølser fordelt på to plader med bagepapir. Hvis dejen er for klistret, kan man bruge lidt ekstra mel til hjælp. Derefter blev de trykket flade med en kagerulle. Siden har jeg lært, at man lige så godt kan bruge håndfladen.

Så i ovnen ved 200 grader, hvorefter man under ingen omstændigheder forlader køkkenet – nøjagtig som når Anne Margrethe satte sine kringler i ovnen. 12-13-14 min., det er alt. Vær forberedt på, at hvis man åbner ovnen for at kigge til dem, får man en kvælende sky af ammoniakdamp i hovedet. Det er hjortetaksaltet, der ifølge leksikonet er »en blanding af ammoniumhydrogencarbonat, NH4HCO3 og ammoniumcarbanat, NH2COO-NH4 og anvendes som bagepulver«. Det får dejen til at hæve og kagen til at blive sprød og kan mærkeligt nok ikke smages bagefter.

OPSKRIFT

Apropos hjortetaksaltet skulle jeg engang bage fedtebrød på en skiferie i Norge. Jeg ledte længe efter det i supermarkedet, men kunne ikke finde det. Da jeg spurgte en ekspedient, kiggede han uforstående på mig, selv om jeg forklarede tydeligt, at det var et hvidt pulver til at bake med, og jeg sagde hjortetaksalt på klingende norsk igen og igen. Til sidst satte jeg fingrene op til panden, strittede med dem, kiggede ham stift i øjnene og sagde »hjortetak« endnu en gang. Hvorpå han endelig forstod og sagde: »Aha, hornsalt« med rullende r. Så ved man det.

Spis efter 5 minutter
Tilbage til ovnen, for i de sidste minutter kigger man hele tiden. Fedtebrødene skal være lysebrune, hverken mere eller mindre, og det bliver de i løbet af det sidste minut. Et minut senere er de mørkebrune og uspiselige.

Derpå ud af ovnen og ud på bordet med papir og det hele. Der er lavet glasur i mellemtiden, og den smøres straks ud over stængerne, gerne i rigelige mængder. Til sidst den store brødkniv for at skære dem i passende stykker, mens dejen stadig er varm og blød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceOg så – efter bare fem minutter, når de er kølet så meget af, at de kan tages med fingrene og er blevet stive og sprøde – så spiser man fedtebrød. Først én, så én til og så fremdeles, til der ikke er flere.

For de smager vildt godt. Jeg har bagt dem hundreder af gange og serveret dem for hundreder af mennesker, og alle – selv de mest hårdkogte diabetikere – følger mine opfordringer om at spise ikke et, men tre-fem-ti, indtil der ikke er flere. Det er nemlig i den første halve time, de er bedst. Dagen efter er de bare helt almindelige småkager.

Skal spises lune

Det er jo derfor, at mine egne fedtebrød er meget bedre end dem, min mor bagte for 50-60 år siden. Hun bagte en stor portion og kom dem i kagedåser, hvorpå de blev fordelt over en uges tid. Vi fik aldrig et lunt, sprødt fedtebrød direkte fra ovnen – ærgerligt, men hensigtsmæssigt i en familie med mand og fire børn. Lille Hannah på snart tre år spiser også fedtebrød. Hun smagte dem ved et tilfælde for et stykke tid siden. Er ellers ikke kagespiser, men smagte dog forsigtigt på et stykke. Fortsatte derefter uden pause, indtil der blev sagt stop.

OPSKRIFT Da hun kom på besøg igen forleden, havde hun en lille kasse med sine bageting med (kagerulle, et lille piskeris og tre forme, hjerte, sommerfugl og blomst) og erklærede straks, at vi skulle bage småkager. Det gjorde vi så, og jeg kan derfor fortælle, at fedtebrød også er meget velegnede til at bage sammen med børn og børnebørn – bortset fra, at dejen ikke holder formen, når der skal laves blomster og hjerter og små sommerfugle. Må dette derfor være mit beskedne og ikke engang originale bidrag til det danske familiekøkken: at der altid er kokosmel og flormelis og hjortetaksalt i skufferne – smør, mel og sukker er jo en selvfølge. Så kan man nemlig til enhver tid, helt uden varsel og næsten uden forberedelser, servere friskbagte fedtebrød til kaffen, og så bliver alle umanerligt glade. Hver gang! PS: Mange har spurgt, hvorfor de hedder fedtebrød. Mit gæt er, at de på grund af glasuren ligner små franskbrødsnitter med et godt lag fedt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

PPS: Alle kan bage fedtebrød, også mænd, der aldrig har bagt før. Hvis man vil gøre et uforglemmeligt indtryk på sin mor eller svigermor, overrasker man hende med fedtebrød til kaffen næste gang. Hun vil hvine af fryd og spise mindst fem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce