Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sundt. Er det mælkefedtet, ostens særlige proteiner, vrimlen af bakterier eller noget helt fjerde? Forskerne prøver at finde ud af, hvorfor ost tilsyneladende ikke er skadelig – måske ligefrem gavnligt – for helbredet.
Foto: Simon Fals

Sundt. Er det mælkefedtet, ostens særlige proteiner, vrimlen af bakterier eller noget helt fjerde? Forskerne prøver at finde ud af, hvorfor ost tilsyneladende ikke er skadelig – måske ligefrem gavnligt – for helbredet.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Fed ost er langt bedre end sit ry

Forskningsresultater viser, at selv fuldfed ost ikke har forventede negative effekter.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Juni i år kom en gruppe anerkendte australske forskere fra Baker Heart and Diabetes Institute i Melbourne ud med et lille studie af, hvordan mælk, yoghurt og ost påvirker vores risiko for hjerte-kar-sygdomme.

LÆS ARTIKEL

Forskerne havde givet en lille gruppe forsøgspersoner både en kost med almindelige mælkeprodukter, en med magre fermenterede produkter – yoghurt og ost – og en med fuldfed yoghurt og ost.

Så havde de målt, hvordan diæterne indvirkede på testpersonernes blod og immunforsvar – forskellige såkaldte biomarkører, som man mener har betydning for udviklingen af hjerte-kar-sygdomme.

Resultatet var overraskende. De magre mælkeprodukter var godt nok som forventet mere gavnlige, når man sammenlignede med testpersoner, der fik smør, is og fløde i kosten. Men de fuldfede, syrnede produkter som ost og yoghurt var endnu bedre. Tilsyneladende var de sunde.

Det lyder sært, men er egentlig fuldstændig i tråd med det seneste årtis forskning i ost og mælkeprodukter.

»Der er efterhånden voksende beviser for, at disse fermenterede produkter giver mindre risiko for hjerte-kar-sygdomme end almindelige mælkeprodukter. Effekten er nok størst for yoghurt, men også for ost«, siger professor Paul Nestel, der har forestået det australske studie, til Politiken. Der er også voksende tegn på, at ost har en god indvirkning på risikoen for at udvikle diabetes, siger forskeren

Ukendte egenskaber
Det er ikke det samme, som at det er sundt at spise ost. Men de store befolkningsundersøgelser har ikke kunnet finde negative effekter af indtaget af ost, og forskere i mælkeprodukter er i stigende grad klar over, at de ikke alle har samme effekt.

I en stor svensk undersøgelse, ’Malmö Diet and Cancer study’, fra 2011 fandt forskerne en betydelig beskyttende virkning af at indtage yoghurt- og surmælksprodukter, men også en beskyttende virkning af ost hos kvinder.

I et lignende hollandsk studie fandt forskerne en beskyttende virkning af især fuldfed yoghurt og andre fuldfede syrnede mælkeprodukter, mens mager ost tilsyneladende havde en negativ effekt på mænd i forhold til hjerteanfald.I oktober kom et nyt spansk studie fra Universidad del País Vasco, der undersøgte en repræsentativ gruppe raske mænd og kvinder fra baskerlandet og fandt ud af, at deres indtag af ost var omvendt proportionalt med deres livvidde: Jo federe indbyggerne var, jo mindre ost spiste de.

Mange af undersøgelserne har grundlæggende metodiske problemer – for er det produkterne, der gør folk sunde, eller vælger sundere mennesker visse produkter?

Men to danske forsøg, hvor man sætter folk på specifikke diæter som i det australske forsøg, bekræfter, at ost har nogle ukendte, gode egenskaber. I 2011 satte forskere fra Københavns Universitet 49 mænd og kvinder på kost med pænt store doser af enten smør eller ost.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Smørgruppen fik i løbet af studiets seks uger højere kolesteroltal (det såkaldte ’lede’ LDL-kolesterol). Men gruppen, der havde fået ost – mere præcist en fuldfed 45+ Samsø – fik ikke højere kolesteroltal, skønt de fik langt mere af det ellers så udskældte mættede fedt i kosten.»Det var et stort forsøg, der vakte enorm opmærksomhed internationalt, men af en eller anden grund fik det ikke opmærksomhed herhjemme. Det er ærgerligt, at den viden ikke er kommet ud«, siger en af forskerne bag forsøgene, lektor Tine Tholstrup fra Københavns Universitet.

»Det er efterhånden vist nogle gange, både i Australien, Norge og altså to gange herhjemme, at ost ikke hæver kolesteroltallet, og at ost på den måde er anderledes end f.eks. mælk og smør. Vi ved ikke hvorfor. Men det er spændende for en masse mennesker, der er blevet bedt om at reducere deres indtag af ost af helbredsårsager«, siger hun.

Tholstrup og Københavns Universitets forsøg er sponsoreret af mejeriindustrien, ligesom de fleste andre forsøg med mælkeprodukter i Danmark er. Men Tholstrup siger, at hendes forskergruppe også kommer med resultater, som ikke gavner mejerierne. Samtidig slår hun fast, at almindelige fede mælkeprodukter, og især smør, ikke er gavnlige for kolesteroltallet. Mere forskning

Danske forskere forsøger nu at finde ud af mekanismerne: om det er ostens kalcium, der har en særlig evne til at transportere fedt ud af kroppen med afføringen, om det er proteinstrukturerne, om det er ostens særlige bakteriekulturer eller noget helt fjerde.

LÆS OGSÅ

Det vides nemlig ikke, hvorfor ost har disse paradoksale effekter på sundheden – og ikke bare på hjerte-kar-sygdomme. Et belgisk forsøg viste, at modnede oste – men kun modnede oste – havde en positiv effekt på glukosetolerancen og dermed risikoen for at få diabetes 2. Et italiensk forsøg viste, at den berømte pecorino romano-gedeost havde positiv effekt på inflammation i kroppen – det samme havde almindelig ost ikke.

Indtil videre vil fødevaremyndighederne ikke lave om på anbefalingerne: nemlig, at vi sparer på osten og vælger den magre ost, fordi vi danskere indtager alt for meget såkaldt mættet fedt. En stor del af det stammer fra ost.

»De nye resultater er rigtig spændende, og lad os bare få flere resultater af den slags, for måske vil der på et tidspunkt være tilstrækkelig evidens for at lave om på kostrådene«, siger professor Inge Tetens fra DTU, der sammen med en gruppe af forskere har udarbejdet det videnskabelige grundlag for de danske kostråd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Men der skal mange flere studier til, nok til at vi kan lave en samlet vurdering. Et studie kan ikke stå alene«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden