Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: MARTIN LEHMANN
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Kend din caféklassiker

Efter 30 år med gang i cafelivet står en række klassikere stolt tilbage.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Caféer åbner og lukker nærmest hurtigere end man kan nå at drikke en fadøl eller sluge en burger.

Men efter mere end 30 år, hvor antallet af caféer i København er gået fra nogle få pionerer til flere hundrede, står enkelte hårdføre af slagsen tilbage.

Steder med en form, der åbenbart virker årti efter årti. Ibyen.dk guider til klassikere, der er værd at kende - om ikke andet så i det mindste for historikken.

Café Sommersko

Sidste år var Café Sommersko meget, meget tæt på at dreje nøglen om. Men nu er en ny ejer kommet til og én af byens ældste caféer er i god gænge igen.

Dermed kan man fortsat nyde bl.a. café au lait’er, tarte tartine, foie gras og hvidvinsdampede muslinger i Kronprinsensgade.

Og dermed kan københavnerne beholde et af de vigtigste og mest stildannende gå-i-byen-steder i hovedstaden. Et sted, der har været med til at forme hele ideen bag den danske café-kultur.

Caféen åbnede 11. juni 1976 med inspiration fra Frankrig med Ricard-askebægre, gule, runde caféborde, røde sofaer med nappalæder, lysekroner og masser af spejle på væggene. Sommersko havde også, som noget helt nyt, kaffe med skum på menukortet og ikke mindst Danmarks første sølvglinsende espressomaskine, der havde kostet en mindre formue.

Stedet tiltrak blandt andre datidens store forfatternavne som Michael Strunge, Dan Türell, Poul Borum, Peter Laugesen og Vita Andersen. I dag er den et populært stop på Kronprinsensgade, der også kaldes 'hej-hej'-gaden fordi smart klædte københavnere ynder at slentre her og hilse på (be-) kendte.

LÆS ARTIKEL

Café Sommersko, Kronprinsensgade 6, 1114 København K, tlf. 33 14 81 89, åbningstider søndag-onsdag kl. 9-01, torsdag 9-03, fredag og lørdag 9-05

Pussy Galore’s Flying Cirkus

Egentlig udsprang Lille Århus' farverige darling i 1995 af Rust, men i årenes løb har den lært at stå på egne ben og er blevet en institution i området.

Det er her, man sætter sig efter fyraften og får en øl eller kaffe for at se og blive set i den cool crowd på Sankt Hans Torv. Ogher man spiser tømmermændene i graven søndag eftermiddag, og samler kræfter til igen at kunne flirte med bartenderne om aftenen.

Caféen går også under navnet Fissen, men er egentlig opkaldt efter en laber 007-dulle fra 'Goldfinger'.

Kendisfaktor: Før Pussy lå her værtshuset Pepino, som efter sigende var Kim Larsens stamsted. I øvrigt er det kunstner og sanger Lars H.U.G., der har malet figurerne på Pussyens vægge.

LÆS CAFÉKONTROL

Pussy Galore’s Flying Cirkus, Sankt Hans Torv 30, Kbh. N. Åbningstider: Mandag-onsdag kl. 8-24, torsdag kl. 8-01, fredag kl. 8-02, lørdag kl. 9-02, søndag kl. 9-24.

Bang & Jensen

I et gammelt apotek åbnede Bang & Jensen i 1997 som Vesterbros første moderne café og blev et instant hit med tilbagelænet attitude, billig morgenmad, rodet indretning og hyggesludrende ansatte.

Det blev hurtigt - og er det stadig - bohemernes favorit-hangout, hvor de gerne sidder med bærbare og økokaffe (med refill inkluderet i prisen) dagen lang og holder kreative møder eller sammenstrikker et indienummer, før eftermiddagen bliver til aften og nat, og bartenderne begynder at slynge øl og cocktails over disken.

For caféen er populær 24-7-365 - og der er nærmest kamp om pladserne udenfor, når solen skinner.

LÆS ANMELDELSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bang & Jensen, Istedgade 130, Kbh. V. Åbningstider: Mandag-fredag kl. 8-02, lørdag kl. 10-02, søndag kl. 10-24.

Café Victor

Caféen åbnede i 1981 som Københavns første yuppie-bastion, hvor millionærerne bællede Coronaer og flashede Rolex'er. Der var Beaujolais Nouveau-parties, når Thorkild Thyrring havde kørt flaskerne op fra Frankrig på no time, og de var der alle sammen: Baronen, Kanal 2-drengene og Riskær og for helvede hvor det private initiativ var i højsædet.

Og stedet lever stadig videre på fuldt blus. I dag kan man både møde datidens stampublikum, samt en broget flok af yngre slipsedrenge og hipstere, der bærer den eksklusive ånd videre. Her finder man parisisk elegance med store glaspartier, svungen zinkbar, mørke træsorter og tjenerne i hvide skjorter, vest og butterfly.

Viktor drives i dag af den københavnske restaurarant-matador Torben Olsen, som blandt andet også har haft Sommersko. Victor har i øvrigt aldrig nedladt sig til almindelige caféburgere. Her er der skam gourmetmad på kortet.

LÆS ANMELDELSE

Café Victor, Ny Østergade 8, Kbh. K. Åbningstider: Mandag-onsdag kl. 8-01, torsdag-lørdag kl. 8-02, søndag kl. 11-23.

Café Dan Turèll

Med mere end 30 år på bagen er Café Dan Turèll en af Københavns ældste caféer. Det er selvfølgelig forfatteren og digteren Turèll, der lagde navn til stedet, da det åbnede i 1977 - til gengæld kunne han altid drikke og spise gratis i baren, der stadig prydes af 45 forsider fra forfatterens mange udgivelser.

Men han brød sig ikke om at komme her, og det er heller ikke just mødested for de poetiske med sortmalede negle og røde meninger. Til gengæld bliver der holdt mange forretningsfrokoster med lette salater eller DT-burgere og tilsyneladende netværket på den indbringende måde. Der er gratis wi-fi, selvfølgelig.

Café Dan Turèll, St. Regnegade 3-5, Kbh. K. Åbningstider: Mandag–onsdag kl. 9.30-24, torsdag kl. 9.30-01, fredag-lørdag kl. 9.30-02, søndag kl. 10-21.

Café Krasnapolsky

I 1980'ernes sortklædte København var Krasnapolsky i Vestergade et af topstederne. Her hang byens literati ud og scorede løs af de villige film- og litteraturstuderende, der flokkedes om den store ovale bar for at sole sig i kendissernes stråleglans og måske ligefrem også nyde en fadøl.

For det var svært at blive serveret på Krassen dengang. Barpersonalet så det nemlig som sin fremmeste opgave at se hen over skoven af bestillende arme, og de talte kun nødigt til andre end aftenens fremmødte celebriteter og så de kolleger, der altid udgjorde den inderste cirkel af helvedeskødranden langs zinkdisken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At få lov til at arbejde på Krasnapolsky var som at blive adlet, hvorfor man naturligvis også hang ud på stedet i sin fritid og drak billige personaleøl, så rosset kunne se, at man altså tilhørte indercirklen. Sådan er det ikke længere.

Men Krasnapolsky, caféen, hvor digterkongen Poul Borum dagligt indtog sin lunch, inden han gik videre til Ekstra Bladet og anmeldte de daglige bøger, ligger stadig i Vestergade i Indre By, har stadig rå gulve og rør i loftet. Og musikken er stadig - med visse undtagelser - firserpop.

Derudover er caféen blevet aldeles mainstream. Man kan få hæderlig kaffe, en hurtig frokost og cafeklassikere.

Café Krasnapolsky, Vestergade 10, Kbh. K. Åbningstider: Alle dage kl. 10-22, natklubben: torsdag kl. 23-05, fredag-lørdag kl. 24-05.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden