Madredaktør Annette Nyvang viser dig her hvordan du laver en sprød omgang stegt flæsk, både på pande, i ovnen og på grillen. Kilde: politiken.tv / Peter Vintergaard & Mikkel Stoumann Fosgrau

Nyt om mad

Flæsk er hele Danmarks nationalret

Med knap 28.000 stemmer er stegt flæsk med persillesovs valgt som Danmarks Nationalret.

Nyt om mad

Så er det tid til at fatte et ordentlig stykke brystflæsk og en god skarp kniv - i hvert fald, hvis aftenmenuen skal stå på Danmarks nationalret.

Det blev nemlig, som bookmakerne forudså, stegt flæsk med persillesovs, der løb overbevisende med sejren.

27.893 danskerne stemte på retten ud af 63.263 afgivne stemmer. Det betyder, at mere end fire ud af ti danskere stemte på det stegte flæsk.

Smørebrød blev nummer 2

Andenpladsen gik til smørrebrød - en stykke med gravad laks og ét med kartoffel. På tredjepladsen kom hakkebøf med bløde løg.

Afstemningen om Danmarks Nationalret er blevet sat i gang af fødevareminister Dan Jørgensen (S) som en del af den ’madrevolution’ og debat omkring måltidskulturen, han satte i gang over sommeren. Ifølge Jørgensen er der ikke noget problem i, at vinderretten både er fed, salt og renset for grøntsager.

LÆS ARTIKEL

»Det er da en god gammel traditionel dansk ret, der kan laves superlækkert, og som for mange symboliserer noget, der også er vigtigt i diskussionen af mad, nemlig tradition, hygge, og nydelse. Er det sundt at spise stegt flæsk og persillesovs hver dag? Nej, det er det selvfølgelig ikke, men hvis man spiser varieret og iøvrigt sundt, kan man sagtens spise noget, der ikke er så sundt en gang i mellem«, siger han.

Formålet var nemlig i høj grad at få danskerne til at tale om den danske mad.

»Afstemningen har sat gang i en debat om, hvad der er dansk mad. Så sent som i går var jeg i Brugsen og blev stoppet af en, der sagde ’jeg er ked af at flæskesteg er røget ud’, så jeg ved, at det er blevet debatteret derude - heftigt. Som fødevareminister synes jeg, det er fantastisk, at vi har skabt fokus og talt så meget om det«, siger han.

Ikke alle deler ministerens udlægning. Ernæringseksperten Per Brændgaard har tidligere været ude med riven efter Dan Jørgensens madrevolution, som han har betegnet som en form for ’ny nordisk madfascisme’ og ’madpropaganda.

I forbindelse med Nationalretten har han kritiseret, at Fødevareministeriet hyrede kokke til at nytænke de nominerede retter i en højgastronomisk retning. Den slags gør i virkeligheden folk ’madstressede’ - altså når man oplever krav om maden, som overstiger det, man realistisk set kan klare.

»Når stegt flæsk vinder, siger det noget om, hvor langt der er mellem madeliten i Danmark, og hvad folket på demokratisk vis betragter som nationalret. Man kunne godt tolke det som, at folket råber op, om at vi gider ikke mere havtorn og mærkelige ingredienser, og vi gider ikke din madrevolution, Dan«, siger Brændgaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce