0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Vi ser ned på margarine - men bruger det i stor stil

Selv om margarine bliver sendt i skammekrogen, udgør den stadig 22 procent af vores forbrug af faste fedtstoffer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Smurt. Danmark har produceret margarine siden 1880'erne, og det var i mange år det mest brugte fedtstof. I dag oplever de smørbare margariner et markant fald, mens salget af stegemargarine er mere stabilt, oplyser Coop, som står bag 40 procent af den danske dagligvarehandel.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mange opfatter margarine som et fattigprodukt – og det er da også opfundet som en billigere kopi af smør – men trods madelitens skepsis over for margarine udgør forbruget af bord- og stegemargarine stadig 22 procent af det samlede salg af faste fedtstoffer hos supermarkedsgiganten Coop, der står for 40 procent af den danske dagligvarehandel.

Det viser nye tal, som Coop Analyse har trukket fra sin Mad-O-Meter-database til Spis&Bo. Deres analyse viser også store udsving mellem landsdelene: Vest for Storebælt bruger danskerne markant mere margarine end øst for Storebælt: 33 pct. mere margarine ryger der på panden, på brødet og i bagværket i Jylland og på Fyn end på Sjælland. På Sjælland bruger man tilsvarende mere smør.

Danskernes store forbrug af margarineprodukter er et paradoks, fordi det har tidsånden direkte imod sig. Det mener madhistoriker Asmus Gamdrup Jensen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce