Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Teknik. Man får en grundig indføring i sous vide-metoden i Peter Friehlings bog.
Foto: Omslag: Grundbogen i sous vide

Teknik. Man får en grundig indføring i sous vide-metoden i Peter Friehlings bog.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kogebogsanmeldelse: Sous vide er madlavningens pendant til 'Den lille kemiker'

Der er fire hjerter til kogebog for mennesker med en lille madkemiker i maven.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Står det til de moderne kokke, så de gerne, at vi fyldte vore køkkener med endnu flere elektriske og digitale instrumenter. Men når jeg ser mig rundt i de køkkenlandskaber, jeg kender til, er de allerede i dag spækket med alskens elektronik.

De fleste steder er der et induktionskomfur med ovn, der er en mikrobølgeovn, der står en røre- og hakkemaskine, en håndpisker, en blender, en juicer, en expressomaskine, en elkedel, en elektrisk knivsliber, en el-kaffekværn, en brødrister, et el-vaffeljern o.m.a.

Læs også

Og nu kommer så sous vide-folkene og foreslår anskaffelsen af en sous vide til nogle tusinde kroner og en vakuumpakke-maskine til omkring de 1.000 kroner. Hvis man vil sikre sig en professionel maskine, er prisen omkring de 10.000 kroner. Bortset fra, at alle de disse instrumenter koster og fylder op, synes jeg også, at de fremmedgører os for madlavningen. Jeg selv holder af duften af mad, at smage mig frem, at sanse og føle måltidet på plads.

Med termometer, maskiner og stopure, synes jeg, at vi er alt for langt fra det sanselige i måltidsprojektet.

Grundig indføring

Men er man til den tekniske madlavning, og går man med en lille madkemiker i maven, er ingeniøren Peter Friehlings grundbog om sous vide god at gæste. Peter Friehling giver læseren en grundig indføring i sous vide-metoden, og han har amatørens smittende glæde, når han videregiver sine erfaringer med sous vide.

Ideen med sous vide er, kort fortalt, at man vakuumpakker det, man vil tilberede, og derefter putter posen i et termostatsyret vandbad. Man kan gøre det med fisk, med kød, med grøntsager og frugter. Fidusen er, at fødevarer langtidskoges i det kontrollerede vandbad og dermed beholder sin smag og standard.

Vandbadstilberedningen gør også, hævder Peter Friehling, at man f.eks. kan tilberede et stykke kød af ringere kvalitet. I løbet af den meget lange behandlingstid i vandbadet mørner kødet, så det er spiseligt. F.eks. kan man tage en flanksteak, som normalt er et problematisk stykke kød, komme det i sous vide og lade det tilberede i 10 timer ved 54 graders varme. Der er, som man kan se af kogetiderne, bestemt ikke mulighed for spontan madlavning.

Læs også

Og skal man tro Peter Friehling, skal temperaturen ved hver tilberedningen være helt, helt nøjagtig. En grad fra eller til ødelægger det hele.

Mine fordomme fortæller mig, at det mest vil være mænd, der kaster sig over Peter Friehlings bog. Der er noget i den meget tekniske tilgang til madlavningen, der især tiltrækker hankønnet. Så er man til sous vide, kan alt tilberedes i maskinen: jomfruhummer, flæskesteg, kyllinger, vagtelæg, t-bonesteak, chickenwings og såmænd også gammeldags stegt flæsk.

Så god appetit og velbekomme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden