Foto: JAKOB CARLSEN
Nyt om mad

Forsker: Havregryn kan give kræft

Ny bog hævder, at der er en kræftrisiko forbundet med at spise den daglige portion havregryn. Ikke overraskende, siger dansk forsker.

Nyt om mad

At spise havregryn til morgenmad er et meget sundt valg.

Det har ernæringseksperter gentaget igen og igen, og havregryn er da også krumtappen i en ny kampagne om fuldkorn.

Men nu hævder en ny bog, at der er en kræftrisiko forbundet med havregrynene, skriver Børsen FødevareSundhed.

Har været overset risiko længe Medforfatter til bogen er fødevareforsker Ane Bodil Søgaard, der i en årrække har været forsker på det daværende Landbohøjskolen og desuden sidder som rådgiver for fødevareministeren i Det rådgivende fødevareudvalg.

»Som fødevareforsker har det overrasket mig utroligt meget, at der tilsyneladende er en helt overset kræftrisiko ved at spise havregryn,« siger Ane Bodil Søgaard og henviser til, at det er industriens fremstillingsmetoder, der skaber kræftrisikoen ved havregryn.

Sund basisfødevare i fare
»Det er bekymrende, at der stilles så alvorligt et spørgsmålstegn ved en basisfødevare, som vi betragter som sund,« siger forskningschef Jens-Jørgen Larsen fra afdeling for toksikologi og risikovurdering under Fødevareinstituttet, DTU.

Samtlige havregrynsmærker på det danske marked har en indbygget risiko - også de økologiske - ikke mindst Ota Solgryn, som ifølge Ane Bodil Søgaard netop er i risikozonen, fordi havregrynene er kerneristede.

Naturlige enzymer bliver ødelagt
Ane Bodil Søgaard og medforfatteren Troels V. Østergaard skriver i en ny udgave af bogen 'Hvad er det du spiser?', at de naturlige enzymer i havregryn ødelægges, når fødevareindustrien koger grynene for at undgå, at fedtet i havren harsker og giver en dårlig smag.

I forbindelse med kogeprocessen karamelliserer noget af stivelsen i grynene. Det giver en nøddeagtig smag, som nogle producenter ligefrem praler med, skriver forfatterne.

Nøddesmagen bliver kraftigere, jo højere temperaturerne er. Men ved denne nøddeproces dannes det kræftfremkaldende stof acrylamid i havregrynene, fastslår de to forfattere.

»OTA Solgryn har den gode, nøddeagtige smag, fordi OTA Solgryn er dampet, kerneristet og valset efter en helt unik metode,« hedder det i den anprisning af produktet, som producenten Quaker bringer på sin hjemmeside.

Ændring vil ødelægge holdbarhed

Ifølge Bodil Søgaard er det muligt at behandle havregrynene på en mere hensigtsmæssig måde.

»Men det vil gå ud over holdbarhedstiden, som for mel og gryn skal være på et år. Alternativt vil det betyde en holdbarhedstid på tre måneder. Men den er detailsektoren ikke interesseret i,« siger Ane Bodil Søgaard til Børsen FødevareSundhed.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
    Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

    Henter…

    Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

  • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
    Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

    Henter…

    USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Overgreb i Guds navn
    Hør podcast: Overgreb i Guds navn

    Henter…

    I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce