Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JAKOB CARLSEN
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Havregryn kan give kræft

Ny bog hævder, at der er en kræftrisiko forbundet med at spise den daglige portion havregryn. Ikke overraskende, siger dansk forsker.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At spise havregryn til morgenmad er et meget sundt valg.

Det har ernæringseksperter gentaget igen og igen, og havregryn er da også krumtappen i en ny kampagne om fuldkorn.

Men nu hævder en ny bog, at der er en kræftrisiko forbundet med havregrynene, skriver Børsen FødevareSundhed.

Har været overset risiko længe Medforfatter til bogen er fødevareforsker Ane Bodil Søgaard, der i en årrække har været forsker på det daværende Landbohøjskolen og desuden sidder som rådgiver for fødevareministeren i Det rådgivende fødevareudvalg.

»Som fødevareforsker har det overrasket mig utroligt meget, at der tilsyneladende er en helt overset kræftrisiko ved at spise havregryn,« siger Ane Bodil Søgaard og henviser til, at det er industriens fremstillingsmetoder, der skaber kræftrisikoen ved havregryn.

Sund basisfødevare i fare
»Det er bekymrende, at der stilles så alvorligt et spørgsmålstegn ved en basisfødevare, som vi betragter som sund,« siger forskningschef Jens-Jørgen Larsen fra afdeling for toksikologi og risikovurdering under Fødevareinstituttet, DTU.

Samtlige havregrynsmærker på det danske marked har en indbygget risiko - også de økologiske - ikke mindst Ota Solgryn, som ifølge Ane Bodil Søgaard netop er i risikozonen, fordi havregrynene er kerneristede.

Naturlige enzymer bliver ødelagt
Ane Bodil Søgaard og medforfatteren Troels V. Østergaard skriver i en ny udgave af bogen 'Hvad er det du spiser?', at de naturlige enzymer i havregryn ødelægges, når fødevareindustrien koger grynene for at undgå, at fedtet i havren harsker og giver en dårlig smag.

I forbindelse med kogeprocessen karamelliserer noget af stivelsen i grynene. Det giver en nøddeagtig smag, som nogle producenter ligefrem praler med, skriver forfatterne.

Nøddesmagen bliver kraftigere, jo højere temperaturerne er. Men ved denne nøddeproces dannes det kræftfremkaldende stof acrylamid i havregrynene, fastslår de to forfattere.

»OTA Solgryn har den gode, nøddeagtige smag, fordi OTA Solgryn er dampet, kerneristet og valset efter en helt unik metode,« hedder det i den anprisning af produktet, som producenten Quaker bringer på sin hjemmeside.

Ændring vil ødelægge holdbarhed

Ifølge Bodil Søgaard er det muligt at behandle havregrynene på en mere hensigtsmæssig måde.

»Men det vil gå ud over holdbarhedstiden, som for mel og gryn skal være på et år. Alternativt vil det betyde en holdbarhedstid på tre måneder. Men den er detailsektoren ikke interesseret i,« siger Ane Bodil Søgaard til Børsen FødevareSundhed.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden