Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ÅBNING. Ølbaren Mikkel & Friends åbnede i går dørene for 1.500 annoncerede gæster. Der blev delt 1.000 liter gratis øl ud til åbningen.
Foto: PER FOLKVER

ÅBNING. Ølbaren Mikkel & Friends åbnede i går dørene for 1.500 annoncerede gæster. Der blev delt 1.000 liter gratis øl ud til åbningen.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1.000 liter gratis øl gav fuldt hus hos ny Mikkeller-bar

Ophavsmænd vil lave verdens bedste ølbar. I aftes delte de smagsprøver ud.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øl, øl, øl, øl, øl, øl øl, øl og mere øl.

Det var som at være til en ’ølkoncert’, da den nye ølbar Mikkeller & Friends i går slog dørene op for flere hundrede ølhungrende gæster.

Allerede 30 minutter inden barens officielle åbning midt på eftermiddagen stod folk uden for på gaden i minusgrader pakket ind i vinterfrakker, huer og vanter i en 150 meter lang kø, som løb ned ad Stefansgade på Nørrebro.

Men det er heller ikke for sjov, at rygtet om den nye Mikkellerbar har spredt sig ud i alle grene af det danske ølsamfund, for de tre mænd bag baren har muligvis de største nosser i humlens branche.

»Vi vil lave verdens bedste ølbar. Og hvad er verdens bedste? Det er at lave det kompromisløst. Der er ikke nogen, som kan lave det her bedre end os, måske lige så godt, men ikke bedre«, fastslår Mikkel Borg Bjergsø, også kendt som 'The Godfather of Gypsy Brewing'.

Han er en af de tre mænd, der sammen har åbnet Mikkeller & Friends. De to andre ølkumpaner hedder Tobias Emil Jensen og Tore Gynther.

LÆS OGSÅ

Ibyen nåede lige akkurat at få en snak med de tre gutter, inden det væltede ind med tørstige ølentusiaster.

Et kompromisløst sted
Alt i baren er designet og speciallavet til Mikkeller & Friends. Alt øllet har de tre bryggere selv smagt og udvalgt. Selv personalet er nøje håndplukket til opgaven. Det er nemlig vigtigt med et fagkyndigt personale, når opgaven er, at »sælge det bedste øl denne verden har at byde på«, som de selv kalder deres udvalg.

Mikkel Borg Bjergsø understreger, at der ikke er sparet på noget - stedet er kompromisløst:

»Når folk kommer her ind, så ved de, at det er det bedste, man overhovedet kan få. Vi vil lave den bedste øl i hele Danmark«.

Og den strategi har de tre gutter også fulgt, da de skulle fylde hylderne i ølforretningen, som ligger inde i selve baren. I deres ' Bottleshop' (flaskeforretning, red) vil de sælge noget af det mest sjældne og interessante øl, de kan opdrive.

»Det går ikke ud på at have så mange øl som mulig i vores shop, men at have de bedste øl. Vi vil hellere have et udvalg på 150 fantastiske øl frem for 300, hvor halvdelen ikke er optimale. Vi er kompromisløse i det her«.

»Det gør det også lettere at vejlede folk - for når de spørger, hvad der er godt, så kan vi svare det hele«, siger Mikkel Borg Bjergsø fuldstændig uden at trække på smilebåndet.

De valgte at åbne en ølforretning i den nye bar, fordi utrolig mange kunder hos baren Mikkeller i Viktoriagade på Vesterbro ofte spørger, hvor de kan købe øllet, der serveres.

I 'Bottleshop' sælges blandt andet øl fra det amerikanske bryggeri Three Floyds, hvilket Mikkeller & Friends er den eneste bar i verden, udover et begrænset område omkring byen Chicago i USA, som har fået lov til. En anden meget berømt øl, som også er fast inventar, er den belgiske øl Westvleteren 12, som har den højeste score inde på den internationale ølhjemmeside Ratebeer.com.

En collab-bar med 40 fad
Mens vi sidder og snakker, når håndværkerne at færdiggøre de sidste detaljer inde i baren, det skrigende turkisgrønne gulv støvsuges, og fadølsankerne tjekkes.

Men at tjekke ankerne på Mikkeller & Friends er ikke en simpel proces, for der er hele 40 forskellige øl på fad. Alle øllene er dog ikke Mikkellers egen bryg.

»Det er en collaboration-bar. Udtrykket kommer fra musikbranchen, hvor man collaber (collaber betyder at samarbejde, red.) med andre musikere. Det betyder, at man har sit eget mærke, men at man tager andre musikere med ind - de 'gæstestjerner' så at sige på ens nummer. Vi tager folk ind, som vi kender i branchen og ved laver fantastisk øl. Deres øl kommer så på hanerne herinde«, forklarer Tobias Emil Jensen.

Ud af de 40 øl på fad vil fem af dem være faste. De fem er husets øl, og dem kan man derfor altid bestille. Mikkel Borg Bjergsø påpeger dog, at konceptet er, at der kontinuerligt skiftes ud i øludvalget:

»Der kommer til at være udskiftning i øludvalget hele tiden. Du kan gå herned hver dag, og så vil der være noget øl, som ikke var der dagen før«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen let opgave at få adresse i Stefansgade
Lokationen i Stefansgades hus nummer 35 er fuldstændig perfekt for en ølbar af Mikkellers kaliber.

Området er nemlig kendt som 'Lille Berlin' og ligger lige ved siden af den hippe Jægersborggade, hvor smarte restauranter og cafeer konstant skyder op.

At få en adresse på Stefansgade er dog ikke noget, man bare lige gør, heller ikke selvom man hedder Mikkeller.

»Vi måtte sælge ideen til beboerne. Vi inviterede dem derfor på et besøg på Mikkellerbaren i Viktoriagade på Vesterbro. Og forklarede dem, at det ikke var larmende folk, som kom der, og at der ikke bliver spillet høj musik til langt ud på natten«, forklarer Tobias Emil Jensen.

LÆS MERE

De tre gutter måtte både invitere på øl og lave et storstilet PowerPoint-show for at overbevise beboerne i Stefansgade om, at det var en pivgod ide med en bar i deres område.

Og det må siges, at det i den grad at være lykkedes - for Mikkeller & Friends lå i går og funklede i Nørrebros gadebillede. Inde i baren væltede det med glade gæster, øllet sprøjtede ud af hanerne og en del af det endte da også på gulvet. Men det var intet problem, for som en gæst bemærkede, så er det »verdens bedste lim, der dækker gulvet«.

Ude foran var der parkeret en pølsevogn, hvor de mange gæster kunne få en pølse til den megen gratis øl.

Det startede i en kantine

Mikkeller & friends er ganske speciel, men det er historien bag baren også.

Tobias Emil Jensen og Tore Gynther var gymnasieelever på Det Frie Gymnasium på Nørrebro for seks år siden. Mikkel Borg Bjergsø var dengang deres gymnasielærer, der ved siden af sin lærertjans udviklede sit eget mikrobryggeri Mikkeller. Efter skoletid lånte han skolens køkken og lærte de to elever at brygge øl. Tobias Emil Jensen forklarer, at lysten til ølbrygning fortsatte efter studenterhuen var opnået:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dengang vi var i gymnasiet som hans elever, lavede vi et øludvalg, hvor vi kunne mødes med andre ølinteresserede elever og pedellerne i skolens kantine efter skoletid og bryggede øl sammen. Vi blev så studenter og startede med at brygge øl i mine forældres kældre i weekenderne. I 2010 tænkte vi så, at det var naturligt at åbne vores eget mærke eller bar. Da Mikkel fik det at vide, sagde han, at hvis vi skulle have vores eget, så skulle det fucking laves med ham«.

Han og Tore Gynther oprettede i 2010 deres eget ølmærke 'To Øl'. Det er derfor To Øl og Mikkeller, der er gået sammen om at åbne Mikkeller & Friends. Og det er stadig en fundamental kærlighed til øl og øllets magi, som driver værket.

»Øl er et produkt, der er sublimt, underfundigt og givende - og det er den slags øl, som vi vil servere. Der er så meget dårlig øl i Danmark, så vi vil udfordre, hvad folk mener om øl«, siger Tobias Emil Jensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden