Torskens vej til middagsbordet er ofte lang.
Foto: Jacob Ehrbahn

Torskens vej til middagsbordet er ofte lang.

Nyt om mad

Din nytårstorsk har rejst verden rundt, før du sætter tænderne i den

Nogle torsk har været omkring både i Grønland, Kina og Polen, før de er filetteret, paneret osv . og endelig ender på middagsbordet.

Nyt om mad

Nytår er tid til torsk for mange, men nogle torsk har været verden rundt, før de ender på en tallerken, dækket af sennepssovs.

For når Royal Greenland fanger torsk i Atlanterhavet, tager de sig noget af en jordomrejse, skriver Zetland i en artikel, der beskriver torskens tur.

Torskene fanges som sagt i Atlanterhavet og kommer først til Grønland, hvor en del af fiskene fileteres i Nuuk. Herfra sendes de med skib til Aalborg, hvilket er en tur på 4.500 kilometer. I Aalborg omlastes fiskene til containere og sejles herfra 1.200 km til Rotterdam, før de begiver sig ud på den lange tur til Quingdao i Kina – en rejse på 22.800 kilometer.

I den kinesiske by skæres torsken ud i forskellige stykker, som du formentlig kender fra frysedisen: haler, loins og portioner. Arbejdslønnen til de kinesiske arbejdere er så meget lavere, end den ville være i Europa, at rejseriet kan betale sig.

Efter fileteringen sejles fisken tilbage til Europa. Rammer de havnen i Hamburg, er det en tur på 23.400 kilometer. Herfra distribueres fileterne til supermarkeder, medmindre de skal ende deres dage som paneret fisk, for så svinger fisken lige omkring Polen, hvor de paneres, pakkes og køres tilbage til Danmark. En tur på 900 kilometer, hvis fisken skal ende i Aalborg, hvorfra den startede sin tur til Kina.


Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce