Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Torskens vej til middagsbordet er ofte lang.
Foto: Jacob Ehrbahn

Torskens vej til middagsbordet er ofte lang.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Din nytårstorsk har rejst verden rundt, før du sætter tænderne i den

Nogle torsk har været omkring både i Grønland, Kina og Polen, før de er filetteret, paneret osv . og endelig ender på middagsbordet.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nytår er tid til torsk for mange, men nogle torsk har været verden rundt, før de ender på en tallerken, dækket af sennepssovs.

For når Royal Greenland fanger torsk i Atlanterhavet, tager de sig noget af en jordomrejse, skriver Zetland i en artikel, der beskriver torskens tur.

Torskene fanges som sagt i Atlanterhavet og kommer først til Grønland, hvor en del af fiskene fileteres i Nuuk. Herfra sendes de med skib til Aalborg, hvilket er en tur på 4.500 kilometer. I Aalborg omlastes fiskene til containere og sejles herfra 1.200 km til Rotterdam, før de begiver sig ud på den lange tur til Quingdao i Kina – en rejse på 22.800 kilometer.

I den kinesiske by skæres torsken ud i forskellige stykker, som du formentlig kender fra frysedisen: haler, loins og portioner. Arbejdslønnen til de kinesiske arbejdere er så meget lavere, end den ville være i Europa, at rejseriet kan betale sig.

Efter fileteringen sejles fisken tilbage til Europa. Rammer de havnen i Hamburg, er det en tur på 23.400 kilometer. Herfra distribueres fileterne til supermarkeder, medmindre de skal ende deres dage som paneret fisk, for så svinger fisken lige omkring Polen, hvor de paneres, pakkes og køres tilbage til Danmark. En tur på 900 kilometer, hvis fisken skal ende i Aalborg, hvorfra den startede sin tur til Kina.


Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden