Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Torskens vej til middagsbordet er ofte lang.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Din nytårstorsk har rejst verden rundt, før du sætter tænderne i den

Nogle torsk har været omkring både i Grønland, Kina og Polen, før de er filetteret, paneret osv . og endelig ender på middagsbordet.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nytår er tid til torsk for mange, men nogle torsk har været verden rundt, før de ender på en tallerken, dækket af sennepssovs.

For når Royal Greenland fanger torsk i Atlanterhavet, tager de sig noget af en jordomrejse, skriver Zetland i en artikel, der beskriver torskens tur.

Torskene fanges som sagt i Atlanterhavet og kommer først til Grønland, hvor en del af fiskene fileteres i Nuuk. Herfra sendes de med skib til Aalborg, hvilket er en tur på 4.500 kilometer. I Aalborg omlastes fiskene til containere og sejles herfra 1.200 km til Rotterdam, før de begiver sig ud på den lange tur til Quingdao i Kina – en rejse på 22.800 kilometer.

I den kinesiske by skæres torsken ud i forskellige stykker, som du formentlig kender fra frysedisen: haler, loins og portioner. Arbejdslønnen til de kinesiske arbejdere er så meget lavere, end den ville være i Europa, at rejseriet kan betale sig.

Efter fileteringen sejles fisken tilbage til Europa. Rammer de havnen i Hamburg, er det en tur på 23.400 kilometer. Herfra distribueres fileterne til supermarkeder, medmindre de skal ende deres dage som paneret fisk, for så svinger fisken lige omkring Polen, hvor de paneres, pakkes og køres tilbage til Danmark. En tur på 900 kilometer, hvis fisken skal ende i Aalborg, hvorfra den startede sin tur til Kina.


Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers

Nye grønne vaner eller grøn likør?  Læserne kommer med deres bedste tip til Midt- og Østjylland

Siden nonnerne forlod slottet i kølvandet på et mystisk dødsfald, er det blevet omdannet til pensionat og hotel

Morten Langkilde

Tag på underjordisk safari i Jylland

Eva Holtegaard-Kasler

Smagsoplevelser i Djursland:  Spis tang, vegetarisk eller traditionel dansk mad

Jens Hjalte Løgstrup

Sæt smartphonen på lydløs, og snup en dag 'alene' i den midtjyske vildmark

Roald Als/POLITIKEN

Dannelsesrejsen:  Kan et roadtrip til Jylland afhjælpe Roald Als' kolossale uvidenhed om hovedlandet?

Anne Louise Leth

En dag ved Randers Fjord:   Du kan komme til at følges med en sæl eller en havørn

Stine Daugaard

Få Danmarks glemte perle for dig selv

Roald Als/POLITIKEN

Roald Als på dannelses­rejse i Jylland:  »Hold nu kæft, Gorm. Det er Jylland. Det er nok til at overse«

Jørgen Schytte/Foto: Visit Denmark

Byerne syd for Aalborg er et b