Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JOACHIM ADRIAN
Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mænd kan lide tanken om bøf med bearnaise

Stenalderkosten har fået vind i sejlene - måske diæten som en af de få tiltrækker mænd, mener kokken Thomas Rode Andersen, der netop er udkommet med ny bog.

Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Der er rigtig mange, der ikke er tilfredse med deres liv og det, de får ud af det«.

Thomas Rode Andersen, køkkenchef for Kong Hans Kælder, taler ikke så gerne om stenalderkosten – palæo, som den også hedder – som en slankekur.

Det er for ham en livsstil, en måde at modarbejde stress, få mere energi, få en krop, der har det godt, og et sind, der er klarere.

LÆS OGSÅ I sidste uge udkom han nye kogebog, ’Stenalderkost’, der lige nu ligger nr. 1 på boghandleren Adlibris’ bestsellerliste over kogebøger.

Andenpladsen: ’Stenalderkost-kogebogen’ af Loren Cordain.

Ingen stivelse
Stenalderkost er uden tvivl en af tidens hotteste diæter med flere nye populære bøger på markedet, masser af medieomtale og dusinvis af skeptiske reaktioner fra ernæringseksperterne.

Det er også blevet til fastfoodrestauranten Palæo i Torvehallerne, der er så velbesøgt, at folkene bag i fredags åbnede endnu en restaurant i Pilestræde.Filosofien og videnskaben bag stenalderkosten går på, at mange moderne råvarer er sygdomsfremkaldende.

I stenalderkosten skal man ideelt vende tilbage til den type råvarer, vores stenalderforfædre havde adgang til.

Men da man i praksis ikke kan spise rådyr og nødder hele tiden, skal man vælge de råvarer, som kommer tættest på.

Man skal spise masser af kød, bouillon, indmad, fisk, skaldyr, nødder og grøntsager, mens man skal holde sig fra stivelse, mange planteolier, bønner og kartofler.Maskulin appel

Rode Andersen er, ikke mindst takket være sin status som michelinkok, Danmarks mest eksponerede fortaler for kosten.

Bag scenen har han samtidig arbejdet målrettet på at ændre det meste af menuen på Kong Hans Kælder til snart at overholde principperne for palæo.

Det vil sige ingen sukker, mel eller anden stivelse som f.eks. kartofler i aftenmenuen eller på à la carte-kortet.

Der er dog kompromiser: Man vil stadig kunne få sukrede desserter, og selskaber kan stadig bestille kuvertbrød. En af grundene til, at palæo er blevet så populært, er dens maskuline appel.

LÆS OGSÅ »Jeg kan se på de forskellige onlinefora, at der er en meget stor gruppe mænd, der går meget op i det. Måske fordi man i princippet kan spise bøffer med bearnaise hver dag. Det synes jeg er forkert. Man skal variere sin mad, og det er vigtigt at få ekstremt mange grøntsager. Vores forfædre spiste op til 150 forskellige ting fra planteriget hver uge«, siger Thomas Rode Andersen. Diæten kritiseres dog af flere eksperter for at indeholde for meget rødt kød og for at være for restriktiv.

Ifølge Ginny Rhodes, formand for Foreningen af Kliniske Diætister, kan diæten vise sig at være en døgnflue.

»Vi har gennem tiden set bikinikuren, Atkins-kuren, raw food-diæten, stewardessekuren, Kernesund Familie, blodtypediæten, ja, der har været mange forskellige forslag til kost, og de har det med at forsvinde, når den næste diæt eller kur dukker op«, siger Rhodes.

MADKLUBFå bogen om stenalderkost som velkomstgave i Politiken Madklub - og en masse fordele

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden