Grøn glæde. Der blev snittet og anrettet, smagt og noteret på københavnerrestauranten BioMio, da det danske mesterskab i salat blev afholdt i sidste uge. Dommerpanelet bestående af bl.a. madskribent Tina Scheftelowitz  (nederst til venstre) kårede 5 vindersalater, og nu er det op til MAD's læsere at finde den endelige salatmester.
Foto: Joachim Adrian

Grøn glæde. Der blev snittet og anrettet, smagt og noteret på københavnerrestauranten BioMio, da det danske mesterskab i salat blev afholdt i sidste uge. Dommerpanelet bestående af bl.a. madskribent Tina Scheftelowitz (nederst til venstre) kårede 5 vindersalater, og nu er det op til MAD's læsere at finde den endelige salatmester.

Temaer

Se alle vinderopskrifterne

Fem fantastiske salater er gået videre i Politikens læserkonkurrence. Prøv dem!

Temaer

Margrete Moore har taget den fem timer lange biltur fra Ulfborg i det nordlige Vestjylland til restauranten BioMio i Københavns pulserende Kødby, men hun trodser al køretræthed og trykker energisk sin skarpe grøntsagskniv igennem de kogte kartofler, der er en af de bærende ingredienser i hendes konkurrencesalat.

»Jeg ville ønske, at jeg havde helt nye, sprøde kartofler, som lige er gravet op af jorden og er nemme at pille skrællen af. Men jeg har valgt kategorien ’sommersalat’, og derfor er vi jo lidt uden for sæson. Så dommerne må nøjes med de her kartofler«, siger Margrete Moore og fortæller, at hun har opfundet sin salat særligt til denne begivenhed.

LÆS ARTIKEL Hun er sammen med 12 andre udvalgte deltagere i alle aldre og af forskelligt køn mødt op fra hele landet til mesterskabet DM i salat, som madskribent Tina Scheftelowitz har arrangeret i samarbejde med Politiken MAD.

Denne fredag skal dommerpanelet lade smagsløgene dømme og finde frem til de 4 finalister, hvis opskrifter Tina Scheftelowitz har fortolket og stylet til dagens MAD-tillæg og til sin kommende salatbog.

MAD’s læsere skal herefter stemme på den absolutte salatmester, der – foruden den store ære – får besøg af Tina Scheftelowitz, der vil kokkerere en salatmiddag til 8 personer i vinderens hjem.

Margrete Moore går efter prisen som dansk mester i salat med en kartoffel-asparges-salat med friskkogt taskekrabbe. Efter 30 år i udlandet – Tyskland og England – er hun vendt tilbage til sit hjemland, Danmark, for at slå et slag for taskekrabbens fine smag og udbredelse i måltiderne på de danske spiseborde.

Vel at mærke den hele taskekrabbe, for de fleste danskere spiser kun det sarthvide kød fra krabbens klo frem for at udnytte det brune kød fra krabbekroppen. Og det er en skam, bemærker Margrete Moore, mens hun skærer grønne asparges i aflange snitter og fejer dem til side på skærebrættet.»I England lærte jeg at spise kød fra hele krabben, men det gør man desværre ikke i Danmark. Selv om krabben måske er gammelkendt, kan den bruges på andre og nye måder, og det vil jeg med mit nystartede firma gerne være med til at lære danskerne«, fortæller hun og presser citron ned i sin brunlige, vesterhavsduftende dressing.

»Madlavning er en livslang hobby for mig, men nu har jeg taget skridtet og er flyttet hjem igen, og derfor er det på tide, at jeg samler mod til at gå mod strømmen som selvstændig sælger af krabber en gros«.

Pres på
En sødlig sennepsduft fra nabobordet angriber næseborene. Duften kommer fra ravigotte-dressingen over Rune Larsens efterårssalat, hvis hovedingrediens er den fiberrige savojkål, der med sine mørkegrønne blade hviler roligt under de varme efterårsfarver i æblebåde og valnødder.

»Er det savojkål? Det er ellers ikke nemt at finde i butikkerne lige for tiden«, spørger konkurrenten ved nabobordet, Karen Damgaard fra Herning, hvortil Rune Larsen med en smilende hovedrysten bemærker, at panikken pressede på tidligere på ugen, da han to dage i træk måtte gå fra sin lokale Kvickly uden savojkål.

»En lokal grønthandler havde heldigvis savojkål, men det involverer selvfølgelig en del pres, når man laver en efterårssalat i foråret. Jeg fandt på salaten ved lidt af et tilfælde, men jeg har siden lavet salaten til min familie masser af gange. Min søn på 5 år spiser den som aftensmad, så familien har godkendt den. Og det er da en god start«, svarer han sin sidemand, inden de bliver afbrudt af overdommer Tina Scheftelowitz, der sammen med de tre øvrige dommere byder deltagerne velkommen.

LÆS ARTIKEL

»Et stort velkommen til jer alle sammen. Vi har givet jer en meget stor opgave – nemlig at trylle salater ud af sæsoner, der endnu ikke er. Vi glæder os rigtig meget til at smage dem alle sammen«, siger hun og giver ordet videre til Trine Krebs, dommer og medejer af Frugtformidlingen, der er et eventbureau for mad-, råvare- og sundhedsbranchen.

»Jeg elsker grøntsager! Og jeg har dedikeret mit liv til at få flere danskere til at lave mad med grøntsager«, præsenterer Tine Krebs sig selv, mens dommer og redaktør på MAD Annette Nyvang fortæller, at Politiken modtog hele 67 salatopskrifter fra nær og fjern.

De 4 dommere, der også tæller Anette Eckmann, som er madskribent, stylist og indehaver af Eckmann Alive, vender om på hælene og forsvinder ned til dommerbordet for enden af det store restaurantlokale.

»Jeg bliver sulten bare af lugten i lokalet«, siger Trine Krebs med henvisning til de 13 salater i konkurrencen. Den nivende duft af citron blander sig med ramsløgets grønne skarphed og de sødlige tomater og marinerede rødløg.

Tøm spisekammeret
Den ene deltager efter den anden går med sit salatfad i favnen op til dommerbordet, hvor deltageren fortæller en anekdote, der knytter sig til salaten, og redegør for, hvordan opskriften er fremelsket.

»Eeeej, hvor er den flot!«, siger Tina Scheftelowitz om den første forårssalat på dommerens tallerkener, som er komponeret af Anne Mette Bo Drivsholm fra København.

Med en perlerugsalat med syltede hyben, nødder, tørrede svampe og ramsløg vil hun blande ingredienser fra grænsen mellem vinter og vår – og allerhelst tømme spisekammeret for vinterens sidste råvarer, forklarer hun.

»Min salat peger meget ind i foråret, og jeg vil gerne hylde det nordiske med den. Jeg har syltet hyben efter den traditionelle syltningsmetode – sådan som også min mor og mormor altid har syltet hyben. Selv mine døtre sylter hyben«, fortæller hun og stiller to røde krenitskåle med stødt kanel og ingefær frem som et knasende lag til salaten.Anne Mette Bo Drivsholm går tilbage til deltagernes borde, hvorefter dommerne stikker gaflen i hendes salat. De tygger eftertænksomt, snuser og skriver notater.

De øvrige to deltagere kommer op med deres salater i forårskategorien, og herefter voterer dommerne. Der er potentiale i dem alle, mener Trine Krebs, og Tina Scheftelowitz fremhæver kategoriens tredje salats smag som en wow-oplevelse. Et par af de andre dommere er uenige. Salaten er for simpel, fastslår de, men overdommeren understreger, at den netop adskiller sig fra de to andre salater med sin enkle, men lækre smag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Derfor vinder Charlotte Silas Houlberg fra Brønshøj med sin forårssalat med radiser, ramsløg og solsikkekerner ristet i røget paprika.

Imponerede dommere

Begejstringen over de mange forskelligartede salater gennemstrømmer de fire dommeres snak og votering, for de er generelt meget imponerede over den store idérigdom og kreativitet, som deltagernes salater er et tydeligt bevis på. Margrete Moore anbringer et muslingeformet fad med sin sommersalat foran dommerne, der kvitterer med stornydende uhm-lyde. »En rigtig vesterhavssalat«, udbryder Trine Krebs og kaster et sultent blik på salaten, mens Anette Eckmann færdiggør sætningen med: »Mums, siger jeg bare. Det er første gang, jeg har haft den tanke ved første bid«. Alle 4 dommere er så vilde med Margrete Moores salat, at de enstemmigt vælger den til kategoriens vinder.

Ikke så langt fra dommernes bord har Politikens fotograf Joachim Adrian samlet de – endnu uspiste – sidste syv konkurrencesalater på gulvet til fotografering. Rundt om ham står salaternes ejermænd og småsludrer.

Gitte Jantzen tror på sin vintersalat med hjemmespirede mungbønner, rødkål og Vesterhavsost. Mungbønnerne dyrker hun selv i et glas med låg i vindueskarmen. Hendes døtre, tvillingerne Laura og Emilie, siger drillende, at deres mor har lavet sine bønnespirer i mere end 30 år.

»Vi er jo salatofile«, smiler deres mor.

Dagen går på hæld, og dommerne lægger smagsløg til konkurrencens efterårs- og vintersalater. De smager på alt fra lange gulerodsskræller med sød kardemomme og sønderjysk thaisalat til den beige selleri-pomelo-vaniljesalat og retro hvidkålssalat med fetaost og kapers.

LÆS ARTIKEL

I efterårskategorien opstår der dyb uenighed, som fører til kåringen af hele to vindere. Rune Larsens savojkålsalat og Nicolas Kjerulfs gulerodssalat. I vinterkategorien vinder Mona Wests hvidkålssalat for netop sin gode, enkle smag.

Tina Scheftelowitz annoncerer vinderne med indrømmelsen: »Det har simpelthen været så svært at vælge mellem alle de dejlige salater, som vi er dybt imponerede over. Vi er gået efter meget enkle og simple salater, der smager helt igennem dejligt. Tusind tak for i dag!«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce