0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Vintesten: Spansk drueklassiker er værd at kende helt alene

Den spanske drueklassiker garnacha oplever en renæssance for tiden, og flere har opdaget, at den kan være frisk og slet ikke bombastisk, selv om den er kraftig på både smag og alkohol.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Arkivfoto: Thomas Borberg

Garnacha dyrkes i mange forskellige regioner, bl.a. som her i Languedo-Roussilon.

Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Garnacha tinta, eller grencahe noir, som mange kalder den, er mest kendt som blandingsdrue, men månedens tematest afslører, at den er værd at lære at kende helt alene.

Garnacha, grenache, cannonau, aragones, alicante, granaxa, ocai rosso … kært barn har mange navne. Og kær er druesorten med de mange synonymer blandt alverdens vinproducenter.

For blot 30 år siden var den simpelthen den næstmest plantede druesort i verden, og selv om arealet er faldet betragteligt siden, var den dog stadig nummer 4 på listen i 2000 og nummer 7 i 2010. Og der findes ikke bare meget af den. Den er også noget af en verdensborger og vidt udbredt i det meste af Europa, Sydamerika, USA, Australien og Sydafrika. Deraf de mange synonymer, for naturligvis har der gennem hundredvis af år udviklet sig masser af lokale navne for det, man ganske givet har opfattet som en egnsspecifik druesort.

De fleste forskere er i dag enige om, at druesorten har sin oprindelse i den nordspanske region Aragonien, og derfor skal den her kaldes ved sit mest anvendte spanske navn, garnacha. Egentlig burde jeg være endnu mere præcis, for rettelig er emnet for månedens tematest den farvemutation, der hedder garnacha tinta, altså den blæk- eller mørkfarvede garnacha.

Ellers er der noget for enhver smag, og niveauet var generelt rigtig godt. Udvælgelsen var til tider en hårfin balance, og det kan kraftigt anbefales at dykke ned i alle testens vine for at få det fulde overblik

Der findes nemlig også en hvid garnacha, en grå garnacha og endda en ’behåret’ garnacha. Druesortsvidenskab er for de tålmodige, og for nemheds skyld holder vi os til garnacha, ligesom man i Frankrig ofte blot taler om grenache i stedet for det korrekte grenache noir.

Man skulle måske tro, at statistikkens faldende beplantningstal ville være ensbetydende med mindre og mindre popularitet og en hensygnende druesort uden større aktuel interesse, men faktisk oplever garnacha i disse år lidt af en renæssance. Det hænger sammen med en (gen)opdagelse af druesortens potentielt mere friske og mindre bombastiske karakter, hvilket har givet den et nyt image, en ny tilhængerskare og os alle sammen en langt større diversitet af garnachafortolkninger fra hele verden. Det afspejlede de indsendte vine på bedste vis, og månedens test var derfor en af de sjoveste og mest interessante længe.


Ikke kun en blandingsdrue

Mange vil formentlig især associere garnacha med Sydfrankrig, hvor den som grenache spiller førsteviolin i det sydlige Rhône og hyppigt indgår i blandinger både her og i Languedoc-Roussillon. Det nu så populære GSM-blend (grenache-syrah-mouvedre), der genfindes over det meste af den oversøiske vinverden, har sit arnested her, og også i de berømte spanske vinområder Rioja og Priorat er den primært en blandingspartner. Men i hjemregionen Aragonien, i andre spanske områder og i stigende grad i de oversøiske områder lader man garnacha stå på egne ben, og derfor var kravet til de medvirkende vine, at de udelukkende skulle være fremstillet på garnacha.

Mine sommelierstuderende på Vinakademiet har ofte en klar forventning om at lære de væsentligste druesorters karakteristika at kende, og bliver som regel både skuffede og frustrerede, når det viser sig at være sværere end som så. Efterhånden bliver de dygtige nok til at kombinere deres druesortskendskab med viden om vinfremstilling, klima og årgange til at få en mening ud af galskaben, og denne garnachasmagning var et skoleeksempel på, at druesorten kun er én af de mange faktorer, der ender med at skabe vinen i glasset.

For hvad sker der, hvis stokkene er 80 år gamle? Hvis man lader skallerne ligge med mosten 5 dage eller 3 uger? Hvis marken ligger i 900 meters højde? Eller man stort set holder fingrene væk og kun tilsætter minimalt med svovl?

Der var transparente rabarberfarvede vine og blålilla eksemplarer. Der var bløde vine stort set uden tannin og vine, der reelt satte sig på gummerne. Der var vine på 12,5 pct. og vine på 16 pct. alkohol. Var der da slet ingen holdepunkter og ligheder? Jo, det var der.

Vinene bliver aldrig helt sorte og uigennemsigtige, da farveintensiteten i skallerne generelt hører til i den beherskede ende. Og så er der stort set altid en meget markant frugtprofil. Den kan variere fra de lysere jordbærtoner til morbær og brombær i den anden ende, men er aldrig umoden.

Syren dominerer ikke, og tanninen er ikke raspende udtørrende, men i de bedste vine er der nok af begge dele til at balancere den fyldige, modne frugt. Og som det fremgår, var de lavalkoholiske eksemplarer sjældne, for garnacha er en mester i at opnå høje sukkerniveauer.

Ellers er der noget for enhver smag, og niveauet var generelt rigtig godt. Udvælgelsen var til tider en hårfin balance, og det kan kraftigt anbefales at dykke ned i alle testens vine for at få det fulde overblik. Drik vinene ved 16-17 grader, så dominerer alkoholen ikke for meget, og frugten får lov til at blomstre.


Vine fra Aragonien

Testvinder: Campo de Borja Godina Garnacha 2017 Bodegas Morca, 16%

Aragonien, Spanien, Andrupvin.dk, 169 kr. v/6 fl.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld og fyldig vin med dyb og tæt bærfrugt i relativt frisk, slikket stil og sødmefuldt fadpræg. Koncentreret og intens, men mangler kompleksitet og lidt balance.

Calatayud Garnacha 2017 Bodegas Atteca, 15%

Aragonien, Spanien, Andrupvin.dk, 119 kr. v/6 fl.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld og fyldig vin med mørk likøragtig bærfrugt og toner af kaffe og chokolade fra markant fadpræg. Stor intensitet, men ikke helt balance. Alkoholen varmer rigeligt.

Campo de Borja Garnacha 2016 Alto Moncayo, 16%


Aragonien, Spanien, Valuewine, 1 fl. for 295 kr.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftig og varmblodig vin med intense, fuldmodne, men friske brombærtoner og ristet strejf af fadlagring. Bærer alkoholen flot, og der er friskhed midt i al koncentrationen.

Garnacha 2016 Special Cuvée Bodegas Frontonio, 14%

Valdejalón, Spanien, Kjær & Sommerfeldt, 1 fl. for 400 kr.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld, tæt og intens vin med fuldmodent, men frisk bærpræg i brombærgenren og en let krydret tone. Markant tannin og en del fadpræg, men ikke til den søde side. Flot, men stadig ung vin.

Campo de Borja Veraton 2017 Alto Moncayo, 15,5%

Aragonien, Spanien, Valuewine, 1 fl. for 195 kr.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld og intens vin med tæt, fuldmoden bærfrugt i frisk, ungdommelig stil. Noget fadpræget med vanilje-/kokostoner, der overtager eftersmagen. God dybde og intensitet.

Calatayud Garnacha Ateca 2015 Bodegas Atteca, 16%

Aragonien, Spanien, Andrupvin.dk, 299 kr. v/6 fl.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld og fyldig vin med stor koncentration. Toner af blomme i madeira og tørret frugt og et krydret præg med lakrids, kaffe og træ. En del tannin, og alkoholen overtager eftersmagen.

Generaciòn 73 Garnacha 2018 Bodegas Tempore, 14%

Bajo Aragón, Spanien, Kjær & Sommerfeldt, 1 fl. for 79 kr.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld vin med let sødmefuld, fuldmoden bærtone i ungdommelig, frisk stil. Strejf af lakridspulver og tørrede blomster. Ret enkel, men byder på en del.

Campo de Borja Tourán Garnacha 2016 Bodegas Morca, 16%

Aragonien, Spanien, Andrupvin.dk, 799 kr. v/6 fl.

Artboard Copy Created with Sketch.

Fyldig og meget kraftfuld vin med sødmefuldt, fuldmodent bærpræg til den mørke side. Markant fadpræg med vanilje, kaffe og chokolade. Enorm intensitet, men alkoholen brænder.

Telescópico Garnacha 2015 Bodegas Frontonio, 14%

Valdejalón, Spanien, Kjær & Sommerfeldt, 1 fl. for 205 kr.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld vin med let modent udtryk af tørret frugt. Middelfylde og klart krydret præg med mærkbar fadlagring. God tæthed og længde. Savner lidt frugtfriskhed.

Vine fra det øvrige Spanien

Testvinder: La Bruja de Rozas 2018 Comando G, 14,5%

Vinos de Madrid, Spanien, Laudrup Vin & Gastronomi, 159 kr. v/6 fl. (tilbud)

Artboard Copy Created with Sketch.

Middelfyldig, saftig vin med toner af jordbær, krydderurter, jern og grannåle. Ganske let og elegant trods alkoholtyngden. Harmonisk, indbydende vin med fin kompleksitet.

Méntrida Tres Patas 2016 Bodegas Canopy, 14,5%

Castilla-La Mancha, Spanien, Valuewine, 1 fl. for 199 kr.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld og intens vin med behersket frugtpræg. Spiller mere på andre tangenter med krydderurter, peber, lakrids og jern. Tæt, men fyldig med god friskhed og et solidt skud tannin.

El Terroir 2015 Domaines Lupier, 14,5%

Navarra, Spanien, Laudrup Vin & Gastronomi, 125 kr. v/6 fl. (tilbud)

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld vin i struktureret stil med en del tannin. Fuldmoden bærtone, uden at den dominerer. Krydret, animalsk og floralt islæt og fint afstemt fadtone. Intens og personlig vin.

La Garnacha Salvaje del Moncayo 2018 Proyecto Garnachas, 13,5%

Spanien, Kjær & Sommerfeldt, 1 fl. for 115 kr.

Artboard Copy Created with Sketch.

Kraftfuld, frugtmættet vin med toner af krydderurter og engelsk lakrids. Også et mere flygtigt, blomsteragtigt strejf. Tæt, men med friskhed i kernen og god balance.

Terra Alta Viaterra Garnatxa Negra 2019 Edetària, 14%

Catalonien, Spanien, Jysk Vin, 89,95 kr. v/6 fl.

Artboard Copy Created with Sketch.

Middelfyldig, ungdommelig vin med superfrisk, mostagtig bærtone og stenagtigt strejf. Letdrikkelig og velafbalanceret i ligefrem stil med god intensitet. Ikke så kompleks.

Rosaz 1er 2018 Comando G, 13,5%

Vinos de Madrid, Spanien, Laudrup Vin & Gastronomi, 279 kr. v/6 fl. (tilbud)

Artboard Copy Created with Sketch.

Middelfyldig, saftig vin med lyse frugttoner i rabarbergenren. Let og luftig i stilen med toner af jern, muld, roser, krydderurter og et let animalsk islæt, der damper af. Elegant vin.

Priorat Garnatxa 2013 Cims de Porrera, 14%

Catalonien, Spanien, Vinoble, 1 fl. for 449 kr. (tilbud)

Artboard Copy Created with Sketch.

Middelfyldig, struktureret vin med markant tanninbid og frisk syre. Toner af tørret rød bærfrugt, tobak, vermouth og blomster. Kompleks madvin.

Montsant Auditori 2013 Acústic Celler, 15%

Catalonien, Spanien, Erik Sørensen Vin, 290 kr. v/6. fl. (tilbud)

Artboard Copy Created with Sketch.