Portvin, sherry eller madeira? Min generation kender spørgsmålet fra familiefesterne, hvor man blev spurgt, hvilken hedvin man ville have til desserten.
Uagtet at madeira kan smage fantastisk godt, er denne drik stort set forsvundet både fra vinhylderne og folks bevidsthed. Med sherry tænker de fleste nok en lys, tør fino eller eller en halv- eller helsød tantesherry, og denne hedvin har over en årrække også været i dyb og ikke ganske retfærdig krise.
Men portvinen består. Man finder portvin på alle vinhylder – hos både supermarkeder og vinhandlere – og portvinsfestivaler trækker masser af mennesker til. Forklaringerne på, at portvinen har holdt skansen, kan være flere, men én er givetvis, at portvin – uanset hvor gammel den er – har en tydelig tone af saft og frugt. Og har, bortset fra tør hvid portvin, også en god del sødme. Den løber godt og let …
Den ikkehvide portvin kan inddeles i de fadlagrede og de overvejende flaskelagrede (overvejende, fordi selv de mest flaskelagrede portvine har været to år på fad, inden de kommes på flaske). Fadlagret portvin kan groft sagt deles i tawny uden årgang (men ofte med aldersindikation – 10, 20 eller 30 år gammel) og colheita fra en bestemt årgang.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind