Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

30-årige Fatima AlZahra’a Alatraktchi står i det nybyggede laboratorium i Karlslunde. Hun håber, at hun med sin nye virksomhed kan få sin opfindelse i form af en nanosensor ud der, hvor den skal gøre gavn. Den lille sensor kan på under 30 sekunder afsløre, om patienter er inficeret med livsfarlige bakterier.

Bakteriehviskeren Fatima: Hun kan lure, hvad bakterierne er ude på inde i din krop

Den 30-årige romanforfatter, ingeniør og nanoteknolog Fatima AlZahra’a Alatraktchi har en drøm om at kunne oversætte bakteriers sprog til menneskesprog ligesom i Google Translate. Så man kan lure, hvad både de gode og de onde bakterier i vores kroppe er ude på. Det går så godt, at hun kan afsløre tilstedeværelsen af farlige og potentielt dødelige bakterier hos patienter med cystisk fibrose lang tid, før lægerne kan. Hun har taget patent på opfindelsen, har forladt universitetsverdenen, stiftet en virksomhed og har bygget et laboratorium i Karlslunde sammen med sin mand i håb om at kunne redde patienter fra dødelige infektioner i fremtiden.

FOR ABONNENTER

Spyt i den her bakke, og så skal jeg på under 30 sekunder tjekke, om du er inficeret med en af de farligste bakterier i verden. Er du frisk?«.

Normalt er det ikke et spørgsmål, man vil svare rungende ja til, når man føler sig sund og rask. Men hvis man samtidig kigger direkte ind i nogle tillidsvækkende milde mørke øjne, rammet ind af et smukt sort tørklæde, er det svært at sige nej.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden