0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ERIK PETERSEN
Foto: ERIK PETERSEN

Nu skal vi - ganske stille - ganske langsomt - gå i hundene

Få er gået så målrettet i hundene som digteren og kritikeren Tom Kristensen. Og hans hovedperson i romanen 'Hærværk' fra 1930 – Ole Jastrau. I anledning af premieren på ’Hærværk’ på Det Kgl. Teater går vi i Jastraus fodspor og kortlægger også forfatterens egen dødsrute.

FOR ABONNENTER

I dagslyset var der kun jagende fredløshed. I udsigten fra vinduet i den hjørnelejlighed på Istedgade, Ole Jastrau, 34 år og litteraturanmelder ved Dagbladet, som en artig borger var flyttet ind i med sin kone og lille søn. Som springbræt til afgrunden. Og i det hvide flimmer, der rejste sig af siderne i den bog, han forsøgte at læse. Det var den whisky fra i går. »Noget levende lå på lur i tingene og kunne med ét myldre frem, bølge, opløse alt i hallucination«. Det var umuligt at sidde stille. »Bare den sol snart ville gå ned«, sukkede han.

»Hvorfor det?«, spurgte Steffensen, den unge, uhøvlede digter, et ekko af Jastraus egen ungdoms rebelske jeg, som både kaldte på hans sympati og fik ham til at føle sig belejret.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Læs mere

Annonce

Annonce