Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Ditte Valente

Jytte Abildstrøm og alternativet

Fem dage med Alternativet (3). Hun har altid været betragtet som politisk, men Jytte Abildstrøm skulle blive næsten 80, før hun meldte sig ind i et parti. Alternativets fokus på bæredygtig omstilling blev afgørende for skuespilleren, der har slået til lyd for økologi i over 25 år.

Jakob Andreasen fra Alternativets sekretariat slog et skævt smil op.

»Vi har ingenting af det, som de fleste kalder nødvendigt, når man starter et parti. Vi har ingen penge, ingen organisation og ingen kendte medlemmer«, sagde han.

Så tog han sig i det og rettede sig selv:

»Nej, vent, det er for resten ikke rigtigt. Jytte Abildstrøm har meldt sig ind«.

Ældre ildsjæl møder yngre fæller

Det startede en morgen ved radioen. Her hørte Jytte Abildstrøm tidligere kulturminister Uffe Elbæk tale om sit nye parti. Blandt emnerne på Elbæks dagsorden var nødvendigheden i at stille om til en bæredygtig livsform.

Det var vand på ildsjælen Abildstrøms mølle. Hendes interesse for økologi startede og voksede op gennem 1980erne, hvor hendes kolonihavehus var blandt de første danske eksempler på bæredygtigt byggeri. Komplet med solfanger, rodzoneanlæg, komposttoilet og regnvandsopsamling blev huset også vist offentligt frem.

»En morgen hørte jeg tilfældigt i min lille radio ved sengen, at Uffe Elbæk ville starte Alternativet. Og så ringede jeg ind og fortsatte den samtale, som vi havde haft i ministeriet, da Uffe var kulturminister – om at kultur både er at dyrke den åndelige side af livet, men så sandelig også den fysiske side af livet«, siger Jytte Abildstrøm.

»Jeg fylder snart 80 og er ikke leder af Riddersalen mere. Så jeg føler, at nu er jeg Jytte og borger. Så er tiden for mig moden til, at jeg tror på skabelsen af dette parti«, siger hun.

Foto: VALENTE DITTE

Kort efter radiosamtalen dukkede Jytte Abildstrøm op, da Alternativet holdt offentligt møde på en cafe på Vesterbro. Her mødte hun yngre mennesker fulde af en entusiasme, som hun kunne kende fra sig selv.

»Det var så inspirerende, at så mange unge fremstod med tanker om, at vi skal stille om. Med omstilling af vores samfund mener jeg, at der skal fremstå et mod til at tvivle på, om vi kan reparere på den samfundsmodel, der eksisterer. Men også et kærligt mod til, at vi alle sidder stille. Tænker os om. Og går nogle veje, som vi tror er vanskelige, men som ligger og venter på at blive betrådt«, siger hun.

En sen entre i partipolitik

Jytte Abildstrøm har altid været betragtet som politisk. Hendes forestillinger rummer en morale, de seneste årtier som regel en økologisk morale. Men hun skulle være få måneder fra sin 80-års fødselsdag den 25. marts, før hun meldte sig ind i et parti.

»Jeg har ikke meldt mig ind i noget parti før nu. Og der er flere grunde. Når jeg var ude at holde foredrag – cirka 2000 fra 1987 til i dag – kunne jeg komme med mit politiske budskab gennem åndelige og de fysiske tiltag, som jeg har øvet mig i, og stadig øver mig i«, siger hun.

»I alle de år undgik jeg de spørgsmål, og i mange år har jeg heller ikke følt mig rigtigt i fodslag med noget parti. Det gør jeg rent intuitivt nu«.

»Kun ud fra min intuition har jeg meldt mig ind. Og jeg vil være synlig så længe jeg fornemmer, at det nye parti gør det, som jeg tror på, nemlig tvivler. På vores nuværende levevis og konsekvenserne af den. Og så længe jeg fornemmer, at det med stor kærlighed vil omstille alt til helt andre tider«, siger Jytte Abildstrøm.

»Vi mennesker lever af jord, luft, ild og vand. Og det skal der værnes om gennem åndeligt arbejde. Men i dag har vi ikke fælles pejlemærker, for industrialiseringen og materialismen har på en eller anden måde forført os, og – som Henrik Nordbrandt siger i et digt – 'når vi én gang har opfundet noget, er det svært at afopfinde det'«.

»Det har ført til en kriminalisering og brutalisering af den åndelige kultur, som så har fået en levevis, der er fuldstændig besat af opfindelser, kun med det for øje at skabe vækst, hvis forarmede grundlag er en misforstået velfærd. I stedet for en mere eftertænksom udvikling, der skaber en færd, som er vel. Både for de fire elementer og for alt, der har sin gang på jorden«, siger Jytte Abildstrøm.

»Skeptikere gør mig ikke forskrækket«

Når det opfundne ikke kan gøres ugjort, kan man selv opfinde noget, som man tror mere på. Det gjorde Jytte Abildstrøm, da hun for 15 år siden indrettede værkstedsbygningen i sit teater, Riddersalen, til et økologisk inspirationshus.

Foto: VALENTE DITTE

Straks indenfor døren i lærketræhuset kommer den første af vandtrapperne. 50 i alt cirkulerer de i ottetaller regnvand ned igennem huset. For rindende vand giver et bedre indeklima, og når vandet ikke løber lige, bevarer det sin energi og bliver vitaliseret.

Vandet bliver brugt i husets komposttoilet, hvor fæces og urin bliver separeret, så begge kan komme til senere gavn. Der er solceller på glastaget over stedets væksthus, hvor planker stukket lodret ned imellem hinanden danner gulvet. Årringene er synlige på det ujævne gulv, hvor nogle planker vipper. Væggene er af ubrændte lersten. Her kommer børn på besøg, så de kan lære »økologi i børnehøjde«, som Jytte Abildstrøm kalder projektet.

»Jeg skabte Det Økologiske Inspirationshus for at omsætte teatrets ånd i hånd. Når Hildegard af Bingen for 800 år siden kunne få en holistisk levevis op at stå, så kan vi også, hvis fællesfølelsen for en anden levevis får en genfødsel«, siger skuespilleren.

Hun stødte på modstand, da hun ville skabe sit hus. Det var en kamp at rejse midler. Hun måtte høre, at miljøaktivister var fanatikere og fundamentalister. Nu har hun sluttet sig til et nyt politisk parti, der fra start er blevet mødt af den dom, at projektet er umuligt.

»Skeptikere gør mig ikke forskrækket. Dem har jeg mødt indenfor alle fag, men man skal ikke lade sig slå ud af kendsgerninger. For når skeptikerne på egen krop mærker for eksempel de klimaforandringer, som de ikke mener, at mennesker har skabt, så vil de se anderledes på det«, siger Jytte Abildstrøm.

»Jeg har længe øvet mig i også at tilgive den magt, som de har tilladt sig selv at udøve. For som jeg siger: Klogskab skaber magt, men visdom kræver et ydmygt tjenersind«.

Publiceret 17. april 2014.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden

Annonce