Foto: Vilhelm Rosenstand/Sønderborg Slot

Krigen i 1864 var kun et håndslag fra dansk succes

Havde Danmark ikke i det afgørende øjeblik truffet en skæbnesvanger beslutning, var den danske strategi i 1864 formentlig lykkedes. En ny bog af historiker Rasmus Glenthøj gør - i forbindelse med 150-årsdagen for slaget ved Dybbøl - op med det danske nationaltraume.

FOR ABONNENTER

Den mest almindelige fortælling om Danmarks nederlag i krigen i 1864 er historien om et lille land, der gik i nationalistisk selvsving og i overmod troede, at man kunne bide skeer med Bismarcks mægtige prøjsere. Det er fortællingen om tapre landsoldater, der blev sendt til slagtning på slagmarken af politikere i København, der stadig troede, at landet var en stormagt. Det er en historie om en vanvittigt blodig, unødvendig og nytteløs krig, som var vores egen skyld.

I et nyt mammutværk om begivenhederne, der førte frem til Danmarks nederlag, gør historiker Rasmus Glenthøj op med den fortælling, der i hans udlægning er imprægneret med en selvpiskertradition, som dansk historieskrivning om 1864 har været fanget i gennem mere end hundrede år.

»Selvpiskertraditionen er alt for ensidig. Der er elementer af den, der er rigtig. For der var bestemt folk, der tænkte på den måde. Men så dumme var toppolitikerne ikke. De var godt klar over, at lokummet brændte, og prøvede af al magt at finde på nogle løsninger«, siger Rasmus Glenthøj.

Vi har ifølge historikeren forstået 1864 i bagklogskabens lys. Dels fordi det passede i eftertidens politiske kram. Dels fordi den nuværende grænsedragning efter sprogligt og kulturelt tilhørsforhold, der blev en realitet efter genforeningen i 1920, står som selvindlysende rigtig og naturlig. Men det var den langtfra i 1800-tallet – hverken i Danmark, Slesvig-Holsten, Tyskland eller for den sags skyld i resten af Europa.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce