0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Laura Leon/AP
Foto: Laura Leon/AP

Kolonikrig om Mini-England

Europas sidste koloni, Gibraltar, er atter genstand for strid mellem Spanien og England. Fronten i en krig, hvis våben indtil videre mest er chikane af civile og skænderier til søs, er grænselinjen. Bag den er det lille samfund, der lever i en britisk tidslomme, mere isoleret end nogensinde. Men sammenholdet vokser.

FOR ABONNENTER

Frontlinjen er trukket op med hvide streger på sort asfalt. Og våbnet i den nutidige krigsførelse er noget af det værste, man kan byde et moderne menneske – formålsløs ventetid. I timevis holder bilerne og deres passagerer som gidsler i den lange skygge fra Gibraltars kendte silhouet, klippen med tilnavnet ’The Rock’. På hver sin side af det, der må være Europas korteste grænse, står de to EU-partnere og allierede, England og Spanien, fanget i en tilsyneladende uløselig konflikt.

Da den absurd lange ventetid ved grænsekontrollens landskab af endeløse rækker af biler bliver for meget for de hundreder af mennesker, som sidder fast her, banker chaufførerne deres horn i bund, og en veritabel tudekoncert rejser sig over sceneriet. En frustreret – om end nytteløs – båttende understregning af, hvor absurd sceneriet omkring den stovte klippe med sin befolkning af berømmede aber og den aktuelle kampzone egentlig er.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu