0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sirid Laursen
Foto: Sirid Laursen

Hvem af os er Europa?

Måske findes Europa ikke endnu; måske skal det opfindes, i mødet og samarbejdet mellem alle de mennesker, der ønsker at kalde sig europæere.

FOR ABONNENTER

Lad os kalde ham Denys. Han er 36 år, har boet i Kijev hele sit liv, han ved alt om storbyen og stort set intet om det frodige, men ensformige landskab af langstrakt bølgende marker, stepper, flodsænkninger, søer, vi farer igennem på vores rejse rundt i Ukraine. En gang i timen udbryder han »Look, how beautiful!«, og hver anden standser han bilen og stiger ud for at trække den friske luft gennem en cigaret, mens jeg plukker en blomst og spiller en sang for de forbipasserende biler, en fritgående ko eller den gamle babusjka med jordbær til salg på sit tørklæde i vejkanten.

De første 14 år af sit liv var Denys borger i Sovjetunionen, de næste foreløbig 24 har han levet i den endnu uafgjorte vaklen mellem oligarki og demokrati, Rusland og Europa, som Ukraine har befundet sig i siden Sovjetunionens kollaps. Han er fraskilt, har en datter på 12 og var en af de hundredtusinder, der lod sig rive med og dag efter dag vinteren igennem tog ind til Maidan for at demonstrere mod den korrupte regering. Denys er nok ganske typisk, lad os kalde ham ukraineren. Og vi, hvem er vi? Vi er vel europæerne, er vi ikke?

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce