0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sirid Laursen
Foto: Sirid Laursen

Omfavnelsen er det bedste våben

I det østlige Ukraine er omfavnelsen og kærligheden til din russiske bedstemor måske det bedste våben lige nu.

FOR ABONNENTER

Ved ankomsten til Kharkiv i det nordøstlige Ukraine opsøger vi Sergei Zhaidan i en dunkel kælderbar, hvor han sidder i sit eget lukaf med en helliters fadøl i højre hånd dybt nedbøjet i en biografi om den russiske revolutionsskjald Majakovskij. Ud over at være Ukraines hippeste forfatter var Zhaidan blandt de ledende i Kharkivs Euromaidan, blev slået til hospitalsindlæggelse af prorussiske demonstranter og har siden fortsat aktivismen med en kunstnerekspedition ind i Donbas for at starte en dialog med de prorussiske ’partisaner’. Det var umuligt, siger han, så nu er han vendt 180 grader og har engageret sig i uddannelsen af den lokale fodboldfanklub til selvforsvarshær mod den ifølge Zhaidan truende invasion fra den russiske side af grænsen bare 40 kilometer nord for byen.

Konceptet er englesimpelt. Zhaidan skal genfortælle Kharkivs version af vinterens konfrontationer og kortlægge stederne, og næste dag skal Miss World genopføre historien med sangen og forsoningen som middel og mål.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme