Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Polfoto
Foto: Polfoto

Det danske folk støttede samarbejdspolitikken

Det er i disse uger og måneder 75 år siden, Danmark blev besat, og 70 år siden befrielsen. Vi bringer her et let redigeret kapitel fra historikeren Hans Kirchhoffs bog 'At handle med ondskaben', som beskriver, hvordan modstandsbevægelsen først fik bred opbakning i den sidste tid af besættelsen.

FOR ABONNENTER

Da udenrigs- og statsminister under besættelsen Erik Scavenius døde i november 1962, skrev den tidligere leder af modstandsbevægelsens pressebureau i Stockholm Erik Seidenfaden nekrolog. Seidenfaden var chefredaktør på Information.

Det gamle illegale blad havde et ambivalent forhold til besættelsestidens udenrigsminister. På den ene side bekæmpede man ham og hans politik som fejlagtig og nationalt selvødelæggende. På den anden side beundrede man Scavenius for hans civilcourage, hans konsekvens og hans vilje til at stå ved, hvad han havde sagt og gjort. Så Seidenfaden angreb den myte, som det meste af den øvrige presse hyldede, om kløften mellem den kolde og kyniske forstandspolitiker og det varmblodige danske folk, der tænkte og handlede med hjertet.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden