0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privatfoto/Lindhardt og Ringhof
Foto: Privatfoto/Lindhardt og Ringhof

En dansk nazists erindringer: I krig!

I sommeren 1941 angreb Tyskland Sovjetunionen, selv om de to lande havde indgået en ikke-angrebspagt. Den danske nazist Søren Kam deltog i det tyske felttog, og Magasinet bringer her et kapitel fra Sørens Kams erindringer, der udkommer i næste uge.

FOR ABONNENTER

Søren Kam var en af de mest kontroversielle danske nazister, som Danmark aldrig fik stillet for retten. Han deltog som SS-soldat i udryddelses-krigen på Østfronten. Herhjemme var han under besættelsen med til at myrde en redaktør. Efter krigen gemte Kam sig i Tyskland og undgik udlevering. Nu viser det sig, at han for 30 år siden skrev sine erindringer, som dog skulle gemmes til efter hans død. Kam blev 93, og på tirsdag udkommer ’Et liv uden fædreland’. De to historikere Mikkel Kirkebæk og John T. Lauridsen har i bogens noteapparat sat en række af Kams påstande og beskrivelser ind i en historisk sammenhæng og sammenholdt Kams oplysninger med den nyeste forskning på området. Noterne kan læses i bunden af denne artikel.

Vi var nu klar over, at vi havde nået den højeste uddannelsesstandard, og at vi sikkert snart ville komme til indsats. Der gik de vildeste rygter, på det tidspunkt var krigen i Afrika på sit højdepunkt, feltmarskal Erwin Rommel kæmpede med genial strategi mod en stor engelsk overmagt, og der var nogle hos os, som »vidste«, at vi skulle til Egypten for at komme ham til undsætning. I begyndelsen af juni 1941 blev vi med alle vore køretøjer transporteret med jernbanen fra Tuttlingen i Sydtyskland til Schlesien i nærheden af Guhrau, hvor vi atter lå i privatkvarter i to uger. Stadigvæk hed det sig, at vi skulle til Afrika, men at vejen gik gennem Rusland, og at vi måtte være forberedt på, at det kunne komme til kamp med russerne. Det troede vi ikke rigtigt på, der eksisterede jo en »ikke-angrebstraktat« med dem.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts