0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vadim Ghirda/AP
Foto: Vadim Ghirda/AP

»Jeg tvivlede aldrig på, at vi ville vinde«

Den kurdiske politiske leder Asya Abdullah var i Kobane under slaget mod Islamisk Stat. Politiken har interviewet hende, og her er hendes beretning. Hendes kamp for Syriens fremtid er langtfra slut.

FOR ABONNENTER

Jeg befandt mig i Kobane i september sidste år, da krigerne fra Islamisk Stat nærmede sig. Vi vidste, at de var på vej, for i løbet af nogle uger havde de erobret stribevis af små landsbyer i området omkring Kobane. Mange var døde, og de havde plyndret sig gennem byerne. Vi vidste, at de ville komme med tunge våben, som de havde beslaglagt efter erobringer i Irak og andre steder i Syrien. Jeg er leder af det kurdisk-syriske parti PYD og var i Kobane til en række politiske møder om revolutionen, der skal munde ud i et demokrati, hvor alle etniske grupper kan leve fredeligt sammen. Og der var ingen mulighed for at komme væk, da Islamisk Stat nærmede sig. Min position betød, at jeg på den kurdiske side blev den politiske leder af slaget om Kobane. Vi forberedte os grundigt på angrebet fra Islamisk Stat. Vi rykkede soldater ud til fronten foran byen og placerede flere forsvarsenheder rundt i Kobane, så de ikke bare kunne løbe os over ende. Vi lavede nogle bælter, som Islamisk Stat skulle trænge igennem for at erobre byen. De kom rullende i tanks ind i byen og affyrede i hundredvis af granater. Det gik hårdt ud over civile, vi prøvede at beskytte dem ved at flytte dem til de kvarterer, som vores militser kontrollerede.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu