0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

I romanen tør hun alt

Linn Ullmann går balancegang mellem fiktion og sandhed i sin nye roman 'De urolige', der udkommer på dansk i dag. I bogen fortæller hun om tre navnløse personer, som til forveksling ligner forfatteren selv og de berømte forældre, Liv Ullmann og Ingmar Bergman.

FOR ABONNENTER

På en bænk i sommersolen sidder to generationer. De er far og datter. Fotografen er ukendt, men det slørede billede er taget engang i 1970’erne. Ser man nøjere efter, kan man identificere filminstruktøren Ingmar Bergman og det yngste af hans ni børn, forfatteren Linn Ullmann.

Fotoet er trykt på forsiden af Linn Ullmanns nye roman ’De urolige’. Den er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, og i Norge har anmelderne givet den topkarakter for dens skildring af et højst usædvanligt liv i en kunstnerfamilie. Her er moren en berømt skuespiller. Faren er en endnu mere berømt instruktør, som i sin høje alder har fået huller i hukommelsen. Derfor skal datteren hjælpe ham med at skrive en bog om at blive gammel. Han orker ikke længere at skrive. Instruktøren, der hele sit liv har arbejdet stenhårdt, synes nu, det er slidsomt bare at ældes.

Det står ingen steder i romanen. Men alle ved, at datteren er Linn Ullmann, og at forældrene er Liv Ullmann og Ingmar Bergman.

Okay, er det så ikke en selvfølge, at datter og far pryder bogens forside, når alle kender de navnløse i romanen? På ingen måde. Der er snarere tale om to paradokser. For det første har Linn Ullmann selv været skrækslagen for, at aviserne skulle præsentere hendes roman med stort opsatte arkivfotos af hendes berømte forældre. For det andet har hun altid hadet at se gamle fotos af sig selv.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden