0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omvendte malerier. I 1969 vender Georg Baselitz første gang motiver på hovedet. Et af de første værker hedder ’Skoven på hovedet’. Her sidder Baselitz i sit nuværende atelier 47 år senere. Foto: Peter Knaup

»Før var alle gode kunstnere dårlige for mig, fordi de var i vejen«

Han har levet i to totalitære Tysklande, og han kan stadig ikke forsone sig med sit fædreland. Men ellers går det strygende for Georg Baselitz: Han har fået styr på misundelsen og ligger stadig på knæ og maler de værker, der går for millioner af kroner. I dag åbner en udstilling på Museum Jorn af nogle ting fra lageret, han vil afprøve på danskerne. For vi er så oplyste og dannede, har han hørt fra sin ven Per Kirkeby.

FOR ABONNENTER

Han er måske mest berømt for at have stillet sine motiver på hovedet. Det begyndte han på sidst i tresserne, for at man skulle lægge mærke til maleriet, ikke motivet. Af samme grund gjorde han det kun med velkendte motiver såsom menneskekroppe.

Georg Baselitz er en af efterkrigstidens største europæiske malere og repræsenteret på alverdens museer. Herhjemme er et billede fra hans serie ’Helte’ et af Louisianas stoltheder.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden