0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
LARS SKAANING
Foto: LARS SKAANING

Havets sorte engel

Det er en jævnligt tilbagevendende begivenhed, at hvaler svømmer ind i Danmark og dør af det. 10. juni 2000 skrev Politikens Nils Thorsen om arbejdet med at skære en kaskelot op, som var strandet på Rømø. En proces, der forvandlede det store dyr fra et stykke poesi til en stinkende pøl af indvolde og blod.

FOR ABONNENTER

At partere en hval er ikke en dissektion. Det er en udgravning.

Ordene er Thyge Jensens. En af den halve snes vejrbidte herrer, der tidligt onsdag morgen træder ud af klyngen af køretøjer under skydækket på Juvre Strand på Rømø. Alle er de iført gummistøvler eller waders, skrigende gule og røde oliejakker samt fuldskæg, der åbenbart er medfødt her på egnen. I hvert fald blandt mænd med forstand på hvaler.

»Kunsten ved at partere en hval er at have en god traktorfører. Det er ikke så meget det at skære. Det hele handler om at have en traktorfører, der ved, hvornår vi skal bruge kæden, så vi kan få tingene trukket fra hinanden«, siger Thyge Jensen, der er museumsassistent på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og har en vis erfaring i at partere kaskelothvaler.

»Jeg tror det er nummer 35«, mumler han.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden