0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sebastiano Ricci/SEBASTIANO RICCI
Foto: Sebastiano Ricci/SEBASTIANO RICCI

Carsten Jensen: »Børn tror ikke på spøgelser, de lever med dem hver nat«

Der er ingen grund til at skåne vores børn for de grusomme detaljer - i hverken biblens fortællinger eller i de gamle eventyr, skrev forfatteren Carsten Jensen 15. april 2001 i anledning af påsken. For børn er vant til at begå sig i mørket.

FOR ABONNENTER

Hvert år ved påskefrokosten langfredag plejede min far at se dystert på det tomme snapseglas foran sig og i en højtidelig tone, der aldrig ophørte med at komme bag på dem, der var vant til hans fantasifulde påkaldelser af Helvedes nedre regioner, at fremsige følgende ord: »Langfredag var en bitter dag«. Han smagte på ordene, som om de lå fremmede i hans mund, og det gjorde de også, for til trods for det forbløffende antal synonymer, han kendte for Den Onde selv, var han absolut ikke bibelkyndig, endsige troende. Hans ord fremkaldte derfor ikke ligefrem nogen religiøs andagt rundt om det veldækkede bord, men snarere en forventningsfuld fnisen hos de yngste tilstedeværende. Min mor var den eneste, som udlagde situationen korrekt. Hun fyldte straks det tomme snapseglas, og ved synet af duggen, der bredte sig op over glasset, fuldendte min far den sætning, han var begyndt på, denne gang i en forløst tone, omtrent som om han var på nippet til at bryde ud i sang, noget, der også lå langt bedre til hans temperament end bibelpræk: »men skøn var påskemorgen«.

Lige siden har jeg altid opfattet denne henvisning til påskemorgen som synonym for ordet 'skål'. Hvis min far havde en trosbekendelse, havde den ikke meget med et liv i det Hinsides at gøre, men var snarere en bekendelse til bordets og livets glæder i al almindelighed. Et veldækket bord - det var for ham opstandelse nok. For et godt stykke tid siden sad jeg en aften i et sommerhus med en blandet flok af børn og voksne, og snakken gik om, hvad vi egentlig troede på. Den eneste, der havde et præcist svar, var min dengang kun treårige datter, som med sin klare, lille stemme bekendtgjorde, at hun troede på Zeus, en noget sælsom trosbekendelse for en treårig, som dog bliver mere forståelig, hvis man tilføjer, at hun på det tidspunkt var under stærk indflydelse af Disney- koncernens tegnefilm-udgave af myten om den græske sagnhelt Herkules, som nedstammede fra Zeus. Det var ved den lejlighed, jeg besluttede mig til, at hendes næste fødselsdagsgave skulle være Bibelen, så at hun i det mindste kunne få et forhold til grundmyterne i den kultur, hun vokser op i.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden