0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Per Marquard Otzen/©Per Marquard Otzen
Foto: Per Marquard Otzen/©Per Marquard Otzen

Når hvidtjørnen blomstrer

Vi fejrer sommerens komme med at bringe forfatteren Knud Sønderbys kronik fra 27. juni 1948 i Politiken. Et smukt dansk sommerbillede, hvori de blomstrende hvidtjørne lyser som et vemodigt barndomsminde.

FOR ABONNENTER

Jeg smed Cyklen ved Grøftekanten og gik ind over Sletten til en bestemt Træstamme, som jeg kender, og som man kan sidde paa. Mine Sko havde faaet et graaligt Skær af Vejstøvet, og jeg sørgede for at faa det slaaet af mod Græsset. Da jeg havde sat mig ned i Skyggen, mærkede jeg, hvor varm jeg var blevet. Det var Eftermiddag, og Solen stod højt på Himlen. Ingen Hjorte var at se, men rundt om græssede adskillige Kunstmalere, de havde travlt, for Tjørnene var i fuldt udspring. Tre af dem var Damer, de stod på Rad og Række med et par Meters Mellemrum. Akvarel aabenbart. Fra et Strandvejspensionat. Tolv Kunstmalere kunne jeg tælle ialt, og jeg spekulerede på, om jeg kom med på nogen af Billederne, hvis jeg sad pænt stille.

Rundt om Træet groede der Lungeurt med de smaa blaa og lilla Blomster, og Planterne hang sløvt med Hovederne i Middagsvarmen. Ved Roden var Stammen halvvejs hul og saa trøsket, at en Brændenælde havde fundet Grobund. En lille irgrøn Bille kom i Trav op ad mit Bukseben, begyndte ved Opslaget, stod stille nogle Gange for at tage et Overblik, men fortsatte i øvrigt frisk og ivrig - den vilde helt op. Saadan ser man smaa Børn, der paa egen Haand og fulde af Formaal pludselig løber ti Skridt bort fra deres mor, står stille et Sekund, hvor man kan se, at Verden, den store og nye, allerede har opslugt dem, og derpaa løber ti Skridt videre ind i Eventyret, inden Moderens Arm har indhentet dem.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

For abonnenter

Annonce