0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Per Marquard Otzen/©Per Marquard Otzen
Foto: Per Marquard Otzen/©Per Marquard Otzen

Når hvidtjørnen blomstrer

Vi fejrer sommerens komme med at bringe forfatteren Knud Sønderbys kronik fra 27. juni 1948 i Politiken. Et smukt dansk sommerbillede, hvori de blomstrende hvidtjørne lyser som et vemodigt barndomsminde.

FOR ABONNENTER

Jeg smed Cyklen ved Grøftekanten og gik ind over Sletten til en bestemt Træstamme, som jeg kender, og som man kan sidde paa. Mine Sko havde faaet et graaligt Skær af Vejstøvet, og jeg sørgede for at faa det slaaet af mod Græsset. Da jeg havde sat mig ned i Skyggen, mærkede jeg, hvor varm jeg var blevet. Det var Eftermiddag, og Solen stod højt på Himlen. Ingen Hjorte var at se, men rundt om græssede adskillige Kunstmalere, de havde travlt, for Tjørnene var i fuldt udspring. Tre af dem var Damer, de stod på Rad og Række med et par Meters Mellemrum. Akvarel aabenbart. Fra et Strandvejspensionat. Tolv Kunstmalere kunne jeg tælle ialt, og jeg spekulerede på, om jeg kom med på nogen af Billederne, hvis jeg sad pænt stille.

Rundt om Træet groede der Lungeurt med de smaa blaa og lilla Blomster, og Planterne hang sløvt med Hovederne i Middagsvarmen. Ved Roden var Stammen halvvejs hul og saa trøsket, at en Brændenælde havde fundet Grobund. En lille irgrøn Bille kom i Trav op ad mit Bukseben, begyndte ved Opslaget, stod stille nogle Gange for at tage et Overblik, men fortsatte i øvrigt frisk og ivrig - den vilde helt op. Saadan ser man smaa Børn, der paa egen Haand og fulde af Formaal pludselig løber ti Skridt bort fra deres mor, står stille et Sekund, hvor man kan se, at Verden, den store og nye, allerede har opslugt dem, og derpaa løber ti Skridt videre ind i Eventyret, inden Moderens Arm har indhentet dem.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden