0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Find Lars i von Triers film

Hvor gemmer mennesket Lars sig i instruktøren von Triers film? Selv er Trier tavs efter skandalen i Cannes. Så Politikens Nils Thorsen, der har skrevet en biografi om ham, går på jagt i 'Nymphomaniac' efter scener og replikker, der er løftet lige ud af hans personlige liv og tankeverden.

FOR ABONNENTER

Det har været før premieren på ’Melancholia’. En dag, jeg besøgte Lars von Trier på hans kontor i udkanten af Filmbyen, hvor han som sædvanlig lå i sofaen og hyggebrokkede sig over et eller andet, som han – ikke uden strejf af selvironisk munterhed - havde gjort i det lille år, vi havde arbejdet på en bog om ham. Bogen var færdig. Filmen ligeså. Men nu var han begyndt at læse romaner, fortalte han. Klassikere af Dostojevskij og Thomas Mann. Og var faldet over noget, man ofte møder i litteratur, men næsten aldrig ser på et filmlærred.

Jeg burde have anet, hvor det bar hen. Opdager Lars von Trier noget, man bare ikke gør i film, er han nødt til at demonstrere. Ikke bare, at det kan lade sig gøre. Også, at det tør han godt. Men den dag faldt det mig ikke ind, at hans pludselige roman interesse kunne være begyndelsen til hans næste film.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu