Flere af kvotekongernes  foretrukne revisionsselskab, MC Revision, ser ifølge eksperter ud til at overtræde revisionslovens krav om uafhængighed.

Flere af kvotekongernes foretrukne revisionsselskab, MC Revision, ser ifølge eksperter ud til at overtræde revisionslovens krav om uafhængighed.

Økonomi

Kvotekonger har tætte bånd til uafhængige revisorer

En gennemgang af MC Revisions aktiviteter viser, at revisionsfirmaets direktør og to ejere har tætte forbindelser til kvotekongerne John-Anker Hametner Larsen og Henning Kjeldsens virksomheder.

Økonomi

Det bliver nu sat alvorlige spørgsmålstegn ved kontrollen med flere af de såkaldte kvotekongers virksomhed.

Flere af virksomhedernes foretrukne revisionsselskab MC Revision ser ifølge eksperter ud til at overtræde revisionslovens krav om uafhængighed.

En gennemgang af MC Revisions aktiviteter viser, at revisionsfirmaets direktør og to ejere har tætte forbindelser til flere af de selskaber, hvis regnskaber MC Revision har ansvaret for at føre kontrol med – heriblandt virksomheder, der tilhører kvotekongerne John-Anker Hametner Larsen og Henning Kjeldsen.

Eksempelvis foretager MC Revision uafhængig revision for hele ni af storfiskeren John-Anker Hametner Larsens selskaber, selvom John-Anker Hametner Larsen ejer en virksomhed sammen med MC Revisions to ejere og også sidder i bestyrelsen i anden virksomhed sammen med den revisor, der hvert år godkender hans virksomheders regnskaber.

De tætte forbindelser mellem MC Revision og klienten John-Anker Hametner Larsen indikerer et brud på revisionsloven, vurderer flere eksperter, som Politiken har talt med.

De fremstår ikke uafhængige. De driver virksomhed sammen med John-Anker Hametner Larsen et andet sted, og det ser ud til at være en væsentlig forretning, de driver. Så er man bare ikke uafhængig

»De fremstår ikke uafhængige. De driver virksomhed sammen med John-Anker Hametner Larsen et andet sted, og det ser ud til at være en væsentlig forretning, de driver. Så er man bare ikke uafhængig«, siger Thomas Riise Johansen, revisionsekspert og professor ved CBS.

MC Revision kontrollerer også regnskabet i kvotekongen Henning Kjeldsens selskab Gitte Henning A/S, som har en årlig omsætning på 250 millioner kroner. På trods af den store omsætning består virksomhedens bestyrelse kun af tre personer: Henning Kjeldsen, Erik Kjeldsen – Henning Kjeldsens far – og Søren Røn Winkel.

Det sidste navn er interessant, for selv om det ikke fremgår i virksomhedsregisteret, bekræfter Søren Røn Winkel overfor Politiken, at han er direktør i MC Revision. Det samme oplyser MC Revisions sekretær og på Søren Røn Winkels offentlige Facebook-profil beskriver han sig selv som »executive director« i MC Revision.

Så sidder han i en position, hvor han kan påvirke revisionens udførelse. Hvis det er tilfældet, så er det ulovligt

»Hvis Søren Røn Winkel er den faktiske direktør i MC Revision og samtidig sidder i bestyrelsen hos en af MC Revisions klienter, så er det en direkte overtrædelse af bekendtgørelsen om revisorers uafhængighed. Så sidder han i en position, hvor han kan påvirke revisionens udførelse. Hvis det er tilfældet, så er det ulovligt«, siger Thomas Riise Johansen.

Martin Samuelsen, der er tilsynschef i Erhvervsstyrelsens revisortilsyn, siger til Politiken, at han ikke kan udtale sig om, »hvorvidt vi har indledt en undersøgelse af den pågældende revisor«. Han tilføjer dog, at der ikke en gang må være »indirekte« økonomiske interesser mellem den uafhængige revisionsvirksomhed og dens kunder.

Politiken har været i kontakt med begge storfiskere, men ingen af dem ønsker at forholde sig til kritikken.

»Lad være med at ringe til mig. Jeg gider fandeme ikke alle jeres historier«, siger Henning Kjeldsen.

»Jeg kan ikke oplyse Politiken om noget som helst«, siger John-Anker Hametner Larsen.

Miljøorganisationen Greenpeace har tidligere politianmeldt Henning Kjeldsen og vil nu sende de nye oplysninger om hans tætte forbindelser til MC Revision videre til Statsadvokaten i Viborg.

»Det er da dybt kritisabelt, at nogle af de største kvotekonger nu også viser sig at have problemer med at følge revisionsreglerne. Derfor sender vi naturligvis også den her research videre til Statsadvokaten, som lige nu overvejer at genoptage vores tidligere politianmeldelse af kvotefusk«, siger Birgitte Lesanner, der er chef hos Greenpeace i Danmark.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce