Nedslidte danskeres muligheder for at gå på pension er blevet et højaktuelt tema på Christiansborg, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) presset af S og DF har indvilget i at diskutere emnet med partierne. Men forhandlingerne om en ny pensionsmodel kan blive op ad bakke, hvis udgangspunktet er Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsalder afgjort af objektive kriterier. Det vurderer flere eksperter over for Politiken.
»Vi fandt i Velfærdskommissionen frem til, at en simpel regel ikke kan løse problemet, for tommelfingerregler giver meget let urimeligheder«, siger Torben M. Andersen, der var formand for Velfærdskommissionen i 00’erne og Pensionskommissionen i 10’erne.
Socialdemokratiet foreslog i sidste uge, at objektive kriterier skal afgøre, hvem der kan gå to eller tre år tidligere på pension end planlagt. En stærk markør skulle være antallet af år på arbejdsmarkedet, som skulle op på den anden side af 40, forklarede partileder Mette Frederiksen. I denne uge bakkede Dansk Folkeparti op om principperne i hendes udspil, og der er dermed umiddelbart flertal for en differentieret pensionsalder.
Men det er en vanskelig øvelse, politikerne begiver sig ud i, lyder vurderingen. Et system med mulighed for tidligere tilbagetrækning efter for eksempel 40 års arbejde vil give problemer.
»Hvis man laver en regel om, at alle, som har været på arbejdsmarkedet i 40 år, kan trække sig tilbage, vil man straks se et eksempel på en nedslidt person, der har arbejdet i 38 år, som vil komme i klemme«, siger Torben M. Andersen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet:
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her