Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gregers Tycho
Foto: Gregers Tycho

Butikker i det centrale København er lukket ned og gaderne, som normalt er fyldt med mennesker, ligger øde.

Flere mister jobbet: 18.300 nye ledige på fire dage

Antallet af folk, der er meldt ledige, har været tre-fire gange højere end normalt i denne uge.

Økonomi

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Denne uge har budt på en stor stigning i antallet af personer, der melder sig som arbejdsløse.

Torsdag meldte 3495 personer sig ledige. Det er næsten fire gange så mange som normalt, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Den samme tendens har gjort sig gældende mandag, tirsdag og onsdag, og samlet har 18.300 meldt sig ledige i denne uge. Det er næsten fire gange så mange, som normalt stiller sig i ledighedskøen.

Hos Dansk Erhverv påpeger cheføkonom Tore Stramer, at man skal helt tilbage til finanskrisen for at se en lignende udvikling.

»Det er nedslående tal, der med al tydelighed viser, at arbejdsmarkedet er blevet ramt af en decideret fyringsbølge i ugen, der er gået«, siger han i en skriftlig kommentar.

Mandag lød antallet af ledige på knap 7000, og Tore Stramer ser en smule lys i mørket, i og med at tallet er faldet i løbet af ugen.

»Der er tegn på, at fyringsbølgen er aftaget i styrke i løbet af ugen. Det er en tendens, som vi har en forhåbning om, vil fortsætte over de kommende dage og uger«.

»Det skyldes primært, at myndighederne har reageret prompte med en række store hjælpepakker«, siger Tore Stramer.

Arbejdsmarked er fint rustet til nedtur

Senest blev alle partier Folketinget torsdag enige om en aftale til 50 milliarder kroner, der giver kompensation til virksomheder og selvstændige, der er presset af coronavirusset.

I weekenden blev arbejdsmarkedets parter desuden enige om en aftale, der giver mulighed for at sende ansatte hjem i tre måneder, hvor staten vil gå ind og kompensere en del af lønnen.

Hos Dansk Byggeri vurderer cheføkonom Bo Sandberg, at det danske arbejdsmarked er fint rustet til en nedtur.

Han peger på, at beskæftigelsen satte rekord med 2,8 millioner i job i januar - altså før coronaudbruddet brød ud.

»Det gør os heldigvis bedre rustet til de kommende måneders og kvartalers krise, men det er tragisk at se, hvordan den rekordhøje beskæftigelse nu er begyndt at løbe ud som sand mellem fingrene«, siger han i en skriftlig kommentar.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden