0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mægler: Her er faktorerne, der trækker din bolig mest op i pris

Politiken har spurgt en ejendomsmægler, hvilke forhold der trækker mest op og ned i prisen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

BLOMSTERKASSE. Det er især andengangskøbere, der vil betale ekstra for en altan.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Boligpriser afhænger af et hav af bløde forhold som herlighedsværdi og modetrends, men der findes også faktorer, der mere direkte kan gøres op i kroner og øre.

I sidste uge kunne man læse i flere medier, at det i gennemsnit trækker 2.000 kroner ned på en boligs kvadratmeterpris, hvis den ligger inden for 100 meter fra en kirke.

Men larmende kirkeklokker er blot en af flere faktorer, der spiller direkte ind på prisen. Det fortæller ejendomsmæglerkæden Home, som Politiken har spurgt om emnet.

Altanen betaler sig Altaner en af de ting, der klarest påvirker boligers priser. Hvis en bylejlighed har altan, kan den både sælges hurtigere, til en højere pris og med et mindre afslag.

Kvadratmeterprisen på lejligheder med altan er i snit 4,3 procent højere end for lejligheder uden, viser en ny analyse, som er baseret på Homes lejlighedshandel i København og på Frederiksberg i løbet af 2013.

BREVKASSE

»Typisk betaler det sig at få monteret en altan, hvis det ellers er muligt. Investeringen er omtrent tjent hjem«, siger relationschef Mads Ellegaard fra Home.

Salgsgevinsten ved en altan er så stor, at boligsælgeren i nogle tilfælde vil kunne tjene hele udgiften til en ny altan ind igen, når lejligheden skal sælges.

En altan på 1,5 meter gange 3 meter koster fra 100.000 kroner. Det svarer stort set til, hvad man kan forvente at få mere for en lejlighed med altan. Hvis en lejlighed på 78 kvadratmeter har altan, kan den nemlig i snit sælges for 91.000 kroner mere, viser analysen.

2. gang skal lejligheden have altan
»Det er især andengangskøbere, som gerne vil betale mere, hvis der er altan. De har ofte prøvet at bo i byen før og påskønner mere muligheden for at kunne gå udenfor direkte fra lejligheden. Førstegangskøberne går mere direkte efter beliggenheden i nærheden af bylivet«, siger Mads Ellegaard.

Her er tale om gennemsnitsberegninger, så der er ingen garanti for, at en altan tjener sig hjem, understreger Home.Der er dog flere faktorer, som taler for altaners værdi. Lejligheder uden altan tager i gennemsnit 86 dage at sælge, mens lejligheder med altan sælges på 75 dage i snit.

»En altan er kendetegnet ved, at den stort set altid trækker lejlighedens værdi op. Det samme er ikke altid tilfældet med et nyt køkken eller badeværelse. Det skal man mere investere i for selv at nyde godt af det, for med den slags har folk det med at indrette sig efter deres egen personlige smag, og ofte vil købere have noget andet«, siger Mads Ellegaard.

Trafikeret vej trækker ned
Hvis man skal have lavet nyt køkken eller bad og gerne vil sikre sig at få noget af investeringen hjem ved et senere salg, gælder det om at vælge den mest traditionelle stil og de mest anerkendte materialer, påpeger Ellegaard.

Ser man på boligens omgivelser, er en kirke langtfra det værste, der kan ligge i baghaven.Godt nok ville otte procent af boliginteresserede aldrig overveje at købe en bolig, hvis den var nabo til en kirke.

Men det er markant mindre end de 32 procent, som ikke kunne drømme om at købe en bolig, hvis der var en trafikeret vej tæt på.

Og spørger man danskerne til et hus ved en rockerborg, ville hele 73 procent aldrig overveje det.

Det viser en analyse, som Home tidligere har gennemført til et boligpanel af cirka 725 boligejere og boligkøbere på markedet.Det trækker omvendt kraftigt op i prisen, hvis boligen ligger i nærheden af offentlig transport og ved veje, så man let kan komme ud af byen. Udsigt til metro trækker prisen op

Den nyeste tendens, Home ser, er københavnsk, da den handler om den omdiskuterede udbygning af metroen. »Da man i sin tid begyndte at bygge metroen for første gang, trak det ned i priserne, hvis lejligheden lå ved siden af byggeriet. Det var først, kort inden de afsluttede byggeriet, at det trak op i priserne«, siger Mads Ellegaard. Med den nye udbygning er det anderledes, påpeger han: »Selv om der er flere år, til det står færdigt, er det allerede nu begyndt at trække op i priserne, hvis en lejlighed ligger tæt på – folk er mere villige til at leve med støjen, fordi de ved, at der kommer noget ud af det, de kan bruge«.


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts