Foto: Virginia Mayo/AP
Luxembourg-lækage

EU-kommissær: Alle bør se, hvad de store selskaber betaler i skat

Dagens pakke mod virksomheders skatteunddragelse skal udbygges i foråret, så alle kan se, hvem der betaler skat og hvor, forudser Pierre Moscovici.

Luxembourg-lækage

Dagens skattepakke fra EU-kommissionen er blevet angrebet på forhånd for at ville holde hemmeligt, hvor meget multinationale selskaber betaler i skat i de enkelte lande. Men kommissær Pierre Moscovici lovede allerede ved fremlæggelsenaf pakken i Bruxelles torsdag formiddag at gøre noget ved den sag.

»Min egen opfattelse er, at oplysningerne bør være tilgængelige for alle. Tendensen er mere og mere åbenhed, og den kan ikke standses«, sagde Moscovici, som lover et forslag om at ændre skattepakken på dette punkt allerede til foråret.

Skal dele oplysninger

Som pakken ser ud nu, betyder den, at skattemyndighederne i EU-landene automatisk skal udveksle oplysninger om, hvor meget multinationale selskaber tjener, og hvor meget de betaler i skat i hvert enkelt land.

Oplysningerne vil gøre det synligt for skattemyndighederne, om for eksempel McDonald's, Starbucks eller Google flytter deres fortjenester fra lande med høj skat til lande med lavere skat.

:

»Dette er essentielt. Det vil give skattemyndighederne i hvert enkelt land værktøjer til at undgå skatteunddragelse på deres eget territorium«, sagde Pierre Moscovici.

LuxLeaks gjorde det muligt

Kritikken har gået på, at oplysningerne om, hvad multinationale selskaber tjener, og hvad de betaler i skat, bør være tilgængelige for alle - borgere, journalister, politikere. Blandt andet fordi historien viser, at det ikke er regeringer eller deres myndigheder, som afslører fiflen med reglerne, men netop typisk medier eller græsrodsorganisationer.

.

Når EU-kommissionen i dag kunne sige ja til en omfattende skattepakke er en af hovedårsagerne, at 30 internationale medier, blandt dem Politiken, i november 2014 med serien LuxLeaks afslørede, hvordan Luxembourg »snyder« andre EU-lande ved gennem hemmelige aftaler at lade multinationale selskaber slippe meget billigt i skat, hvis de med legale midler flytter deres overskud til Luxembourg.

Skridt for skridt

Pierre Moscovici understregede, at han personligt er tilhænger af fuld offentlighed om oplysningerne:

»Jeg går principielt ind for det, men vi må tage det skridt for skridt, vi må beslutte den rigtige timing«, sagde han under formiddagens pressekonference.

:

»Kommissionen arbejder på at skabe offentlighed, vi kommer med forslag om det i foråret, hvor vi så skal diskutere, om vi skal gå videre med det eller ej. Spørgsmålet er, om åbenhed om overskud og skat skader konkurrencen mellem virksomhederne. Det vil vi undersøge, og vi vil gå videre med det, hvis det viser sig, at det ikke skader konkurrencen. Vi må tage det skridt for skridt, men efter min opfattelse bliver der fuld offentlighed på et eller andet tidspunkt, vi kan ikke stå imod den tendens«, sagde Moscovici.

Alle lande skal sige ja

Skattepakken, som foreløbig de 28 EU-kommissærer torsdag sagde ja til, rummer også en række forslag til stramninger af medlemslandenes love om selskabsskat, og et forslag om sortlistning af skattely. Den skal godkendes af EU-parlamentet og af hvert enkelt medlemsland, hvis den skal blive til noget, da skattepolitik er et nationalt anliggende.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce