Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Virginia Mayo/AP
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-kommissær: Alle bør se, hvad de store selskaber betaler i skat

Dagens pakke mod virksomheders skatteunddragelse skal udbygges i foråret, så alle kan se, hvem der betaler skat og hvor, forudser Pierre Moscovici.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagens skattepakke fra EU-kommissionen er blevet angrebet på forhånd for at ville holde hemmeligt, hvor meget multinationale selskaber betaler i skat i de enkelte lande. Men kommissær Pierre Moscovici lovede allerede ved fremlæggelsenaf pakken i Bruxelles torsdag formiddag at gøre noget ved den sag.

»Min egen opfattelse er, at oplysningerne bør være tilgængelige for alle. Tendensen er mere og mere åbenhed, og den kan ikke standses«, sagde Moscovici, som lover et forslag om at ændre skattepakken på dette punkt allerede til foråret.

Skal dele oplysninger

Som pakken ser ud nu, betyder den, at skattemyndighederne i EU-landene automatisk skal udveksle oplysninger om, hvor meget multinationale selskaber tjener, og hvor meget de betaler i skat i hvert enkelt land.

Oplysningerne vil gøre det synligt for skattemyndighederne, om for eksempel McDonald's, Starbucks eller Google flytter deres fortjenester fra lande med høj skat til lande med lavere skat.

:

»Dette er essentielt. Det vil give skattemyndighederne i hvert enkelt land værktøjer til at undgå skatteunddragelse på deres eget territorium«, sagde Pierre Moscovici.

LuxLeaks gjorde det muligt

Kritikken har gået på, at oplysningerne om, hvad multinationale selskaber tjener, og hvad de betaler i skat, bør være tilgængelige for alle - borgere, journalister, politikere. Blandt andet fordi historien viser, at det ikke er regeringer eller deres myndigheder, som afslører fiflen med reglerne, men netop typisk medier eller græsrodsorganisationer.

.

Når EU-kommissionen i dag kunne sige ja til en omfattende skattepakke er en af hovedårsagerne, at 30 internationale medier, blandt dem Politiken, i november 2014 med serien LuxLeaks afslørede, hvordan Luxembourg »snyder« andre EU-lande ved gennem hemmelige aftaler at lade multinationale selskaber slippe meget billigt i skat, hvis de med legale midler flytter deres overskud til Luxembourg.

Skridt for skridt

Pierre Moscovici understregede, at han personligt er tilhænger af fuld offentlighed om oplysningerne:

»Jeg går principielt ind for det, men vi må tage det skridt for skridt, vi må beslutte den rigtige timing«, sagde han under formiddagens pressekonference.

:

»Kommissionen arbejder på at skabe offentlighed, vi kommer med forslag om det i foråret, hvor vi så skal diskutere, om vi skal gå videre med det eller ej. Spørgsmålet er, om åbenhed om overskud og skat skader konkurrencen mellem virksomhederne. Det vil vi undersøge, og vi vil gå videre med det, hvis det viser sig, at det ikke skader konkurrencen. Vi må tage det skridt for skridt, men efter min opfattelse bliver der fuld offentlighed på et eller andet tidspunkt, vi kan ikke stå imod den tendens«, sagde Moscovici.

Alle lande skal sige ja

Skattepakken, som foreløbig de 28 EU-kommissærer torsdag sagde ja til, rummer også en række forslag til stramninger af medlemslandenes love om selskabsskat, og et forslag om sortlistning af skattely. Den skal godkendes af EU-parlamentet og af hvert enkelt medlemsland, hvis den skal blive til noget, da skattepolitik er et nationalt anliggende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden