Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Gene J. Puskar/AP
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Sådan vil EU få skat fra multinationale selskaber

Færre muligheder for at slippe skattefrit ud af EU, sortlistning af skattely og udveksling af oplysninger.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattepakken fra EU-kommissionen, der skal »tackle selskabers skatteunddragelse«, består af tre pakker, to mindre og en stor. Her er de vigtigste punkter i hver pakke:

Skattely skal på den sorte liste:

  • EU satte allerede i 2015 30 lande på en sort liste og kaldte dem skattely. Listen bliver kritiseret, fordi den ikke rummer Schweiz og EU-lande som Luxembourg, Irland og Holland, som mange betragter som skattely, men især hænger lande ud, som har meget lille betydning for EU-landenes handelsinteresser - for eksempel Mauritius, Anguila og Belize. Den nye liste, som i sidste ende kan føre til sanktioner fra EU, skal baseres på grundige undersøgelser, og i en dialog med landene.

Skrappere skattelove:

  • Et direktivforslag skal indføre regler i alle landes skattelove, som vil gøre det sværere for multinationale selskaber at flytte rundt på deres overskud for at betale så lidt som muligt i skat, blandt andet:
  • En såkaldt generel misbrugsklausul betyder, at skattemyndighederne kan tilsiddesætte en konstruktion, hvis myndighederne vurderer, at konstruktionen ikke har noget forretningsmæssigt formål, men alene er lavet for at undgå skat.
  • En anden regel skal sikre, at et EU-land kan opkræve skat af et selskabs fortjeneste, selv om pengene sendes ud til et skattely, for eksempel Bermuda, og der beskattes med mindre end 40 procent af den skat, som skulle være betalt, hvis pengene var blevet i EU-landet.
  • Hvert EU-land bestemmer selv over sine skatteregler, så kommissionens forslag kan kun blive til noget, hvis alle 28 EU-lande siger ja. Første diskussion med medlemslandene om forslaget finder sted i Ecofin, økonomi- og finansministrenes råd, 12. februar.

Udveksling af oplysninger:

  • EU-kommissionen foreslår, at skattemyndighederne i alle 28 EU-lande automatisk skal udvekske oplysninger om multinationale selskabers omsætning, overskud og skattebetaling i hvert enkelt land. Formålet er, at selskaber som Amazon, Google og Starbucks betaler skat i de lande, hvor de tjener pengene, og ikke flytter overskuddet hen, hvor skatten er lavest.
  • Oplysningerne skal være fortrolige og dermed ikke tilgængelige for for eksempel medier, politikere eller græsrodsorganisationer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden