Foto: Gene J. Puskar/AP
Luxembourg-lækage

Overblik: Sådan vil EU få skat fra multinationale selskaber

Færre muligheder for at slippe skattefrit ud af EU, sortlistning af skattely og udveksling af oplysninger.

Luxembourg-lækage

Skattepakken fra EU-kommissionen, der skal »tackle selskabers skatteunddragelse«, består af tre pakker, to mindre og en stor. Her er de vigtigste punkter i hver pakke:

Skattely skal på den sorte liste:

 • EU satte allerede i 2015 30 lande på en sort liste og kaldte dem skattely. Listen bliver kritiseret, fordi den ikke rummer Schweiz og EU-lande som Luxembourg, Irland og Holland, som mange betragter som skattely, men især hænger lande ud, som har meget lille betydning for EU-landenes handelsinteresser - for eksempel Mauritius, Anguila og Belize. Den nye liste, som i sidste ende kan føre til sanktioner fra EU, skal baseres på grundige undersøgelser, og i en dialog med landene.

Skrappere skattelove:

 • Et direktivforslag skal indføre regler i alle landes skattelove, som vil gøre det sværere for multinationale selskaber at flytte rundt på deres overskud for at betale så lidt som muligt i skat, blandt andet:
 • En såkaldt generel misbrugsklausul betyder, at skattemyndighederne kan tilsiddesætte en konstruktion, hvis myndighederne vurderer, at konstruktionen ikke har noget forretningsmæssigt formål, men alene er lavet for at undgå skat.
 • En anden regel skal sikre, at et EU-land kan opkræve skat af et selskabs fortjeneste, selv om pengene sendes ud til et skattely, for eksempel Bermuda, og der beskattes med mindre end 40 procent af den skat, som skulle være betalt, hvis pengene var blevet i EU-landet.
 • Hvert EU-land bestemmer selv over sine skatteregler, så kommissionens forslag kan kun blive til noget, hvis alle 28 EU-lande siger ja. Første diskussion med medlemslandene om forslaget finder sted i Ecofin, økonomi- og finansministrenes råd, 12. februar.

Udveksling af oplysninger:

 • EU-kommissionen foreslår, at skattemyndighederne i alle 28 EU-lande automatisk skal udvekske oplysninger om multinationale selskabers omsætning, overskud og skattebetaling i hvert enkelt land. Formålet er, at selskaber som Amazon, Google og Starbucks betaler skat i de lande, hvor de tjener pengene, og ikke flytter overskuddet hen, hvor skatten er lavest.
 • Oplysningerne skal være fortrolige og dermed ikke tilgængelige for for eksempel medier, politikere eller græsrodsorganisationer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce